Жінки, які змінили світ: Діана

Джерело: LadyLand98

Леді Діана Френсіс Спенсер (1 липня 1961 р. — 31 серпня 1997 р.) була першою дружиною Чарльза, принца Уельського. Протягом шлюбу з 1981 року і аж до розлучення в 1996-му її називали "Її Королівська Величність Принцеса Уельська". Після розлучення з принцом Уельським в 1996 році Діана перестала бути принцесою, до того ж втратила вище королівське звання. З чого ж усе почалося?

Принцеса Діана, листопад 1983

 

Коли вона виходила заміж за принца Чарльза вСоборі Святого Павла, весільну церемонію (за інформацією Вікіпедії) подивилися 750 млн глядачів по всьому світу. Діана перебувала в центрі суспільної уваги на всьому протязі свого життя. Все, з нею пов'язане, починаючи з одягу і закінчуючи зачіскою, відразу ж ставало міжнародним трендом. І навіть через майже два десятка років з моменту її трагічної загибелі, суспільний інтерес до особистості принцеси Уельської не згасає. На згадку про всенародно улюбленої принцесі, наводимо двадцять шість маловідомих фактів про її життя.

1. Навчання в школі

 

юна Діана

 

Діана була сильна в науках, і після того, яквона провалила два іспити в школі для дівчаток West Heath у віці 16 років, її навчання закінчилося. Батько мав намір відправити її на навчання до Швеції, але вона наполягла на поверненні додому.

2. Знайомство з Чарльзом і заручини

Принц Чарльз і Діана познайомилися, коли вінзустрічався з Сарою, старшою сестрою Діани. Відносини Сари і Чарльза зайшли в глухий кут після того, як вона оголосила привселюдно, що не любить принца. Діані ж, навпаки, дуже подобався Чарльз, і вона навіть повісила його фотографію над своїм ліжком в школі-інтернаті. «Я хочу стати танцівницею або принцесою Уельської», - одного разу зізналася вона зі своєю однокласницею.

 

Леді Діана Спенсер, 1977

 

Діані було всього 16, коли вона вперше побачилаЧарльза (якому тоді було 28) на полюванні в Норфолку. За спогадами її колишньої вчительки музики, Діана була дуже схвильована і не могла говорити ні про що інше: «Нарешті-то, я зустріла його!» Два роки по тому їх заручини були офіційно оголошена, тоді Сара з гордістю заявила: «Я їх познайомила, я - Купідон ».

 

Діана і Чарльз до весілля

 

3. Робота вихователькою

 

Робота вихователькою

 

Після закінчення школи і аж до офіційногооголошення про заручини, юна аристократка працювала спочатку нянею, а потім вихователькою в дитячому садку в Найтсбріджі, одному з найпрестижніших районів Лондона.

4. Англійка серед королівських дружин

 

англійка

 

Як би дивно це не звучало, але заостанні 300 років леді Діана Френсіс Спенсер була першою англійкою, яка стала дружиною спадкоємця британського престолу. До неї дружинами англійських королів ставали в основному представниці німецьких королівських династій, також була датчанка (Олександра Датська, дружина Едуарда VII), і навіть королева-мати, дружина Георга VI і бабуся Чарльза, була шотландкою.

5. Весільна сукня

 

Весільна сукня

 

Весільна сукня принцеси Діани було прикрашено10000 перлин і закінчувалося 8-метровим шлейфом - найдовшим за всю історію королівських весіль. Щоб підтримати англійську модну індустрію, Діана звернулася до молодим дизайнерам Девіду і Елізабет Емануель, з якими випадково познайомилася через редактора Vogue. «Ми знали, що сукня має увійти в історію і в той же час сподобатися Діані. Церемонія була призначена в Соборі Св. Павла, тому потрібно було зробити щось таке, що б заповнило центральний прохід і виглядало вражаюче ». Протягом п'яти місяців вікна бутика Емануель в центрі Лондона були наглухо закриті жалюзі, а сам бутик ретельно охоронявся, щоб ніхто не зміг побачити творіння з шовкової тафти завчасно. В день весілля його доставили в запечатаному конверті. Але, про всяк випадок, було зшито запасне плаття. «Ми не приміряли його на Діану, ми це навіть не обговорювали», - зізналася Елізабет в 2011, коли про другий плаття стало відомо.

 

6. «Сапфір простолюдина»

 

кільце Діани

 

Діана вибрала для заручин кільце з сапфіром зкаталогу Garrard, замість того, щоб замовити його, як було прийнято в королівської середовищі. 12-ти каратний сапфір, оточений 14 діамантами в білому золоті, отримав назву «сапфір простолюдина», так як, незважаючи на ціну $ 60000, його міг придбати кожен бажаючий. «Кільце, як у Діани, захотіли мати багато», - сказав представник Cartier в інтерв'ю The New York Times. З тих пір «сапфір простолюдина» став асоціюватися з принцесою Діаною. Після її смерті кільце успадкував принц Гаррі, але віддав його принцу Вільяму перед його заручинами з Кейт Міддлтон в 2010. З чуток, Вільям забрав сапфір з королівського сейфа і носив його в своєму рюкзаку під час тритижневої поїздки в Африку перед тим, як подарувати Кейт. Зараз кільце оцінюється в десять разів дорожче своєї первісної вартості.

7. Клятва біля вівтаря

 

Весільна клятва

 

Діана вперше за всю історію самовільно змінила слова весільної клятви, навмисно опустивши фразу «слухатися чоловіка». Через тридцять років цю клятву повторили Вільям і Кейт.

8. Улюблена страва

 

вершковий пудинг

 

Особистий кухар Діани Даррен Макграді згадує,що одним з її улюблених страв був вершковий пудинг, і коли він готував його, вона часто заходила на кухню і знімала родзинки з верху. Діані подобалися фаршировані перці і баклажани; обідаючи одна, вона вважала за краще пісне м'ясо, велику миску салату і йогурт на десерт.

 

фаршировані овочі

 

9. Улюблений колір

 

Улюблений колір

 

Деякі біографи стверджують, що улюбленим кольором Діани був рожевий, і вона часто одягала наряди різних його відтінків, від блідо-рожевого до насиченого малинового.

10. Улюблені парфуми

 

24 Faubourg by Hermès

 

Її улюбленим парфумом після розлучення сталифранцузькі парфуми 24 Faubourg від Hermès - тонкий урочистий аромат з букетом жасмину і гарденії, ірису і ванілі, який чи персиком, бергамотом, сандаловим деревом і пачулі.

11. Дбайлива мати

 

дбайлива мати

 

Діана сама вибирала імена для своїх дітей інаполягла на тому, щоб старшого сина назвали Вільямом, незважаючи на те, що Чарльз вибрав ім'я Артур, а молодшого - Генрі (так його хрестили, хоча все звуть його Гаррі), в той час як батько хотів назвати сина Альбертом. Діана годувала дітей грудьми, хоча це не прийнято в королівській родині. Діана і Чарльз були першими королівськими батьками, які всупереч усталеній традиції, подорожували разом зі своїми малолітніми дітьми. Під час свого шеститижневого турне по Австралії і Новій Зеландії, вони взяли з собою дев'ятимісячного Вільяма. Королівський біограф Крістофер Варвік стверджує, що Вільям і Гаррі були дуже щасливі з Діаною, так як її підхід до виховання дітей кардинально відрізнявся від того, який був прийнятий при дворі.

12. Вільям - перший принц, який відвідував дитсадок

 

В дитячому садку

 

Дошкільною освітою королівських дітейтрадиційно займалися приватні вчителі та гувернантки. Принцеса Діана змінила цей порядок, наполігши на тому, щоб принца Вільяма віддали в звичайний дитячий сад. Таким чином, він став першим спадкоємцем престолу, який відвідував дошкільний заклад за межами палацу. І хоча Діана, надзвичайно прив'язана до дітей, вважала важливим по можливості створювати нормальні умови для їх виховання, бували й винятки. Одного разу на обід в Букінгемський палац вона запросила Сінді Кроуфорд, тому що 13-річний принц Вільям був без розуму від моделі. «Було трохи ніяково, він був ще дуже юний, і я не хотіла виглядати занадто самовпевненою, але в той же час повинна була бути стильною, щоб дитина відчула, що перед ним - супермодель», - пізніше зізналася Сінді.

13. Звичайне дитинство спадкоємців престолу

 

Діана і діти

 

Діана намагалася показати дітям все різноманіттяжиття за межами палацу. Вони разом їли гамбургери в Макдональдсі, їздили на метро і автобусі, носили джинси і бейсболки, спускалися на надувних човнах по гірських річках і каталися на велосипедах. У Діснейленді, як звичайні відвідувачі, стояли в черзі за квитками.

Діана показувала дітям і іншу сторону життя,коли брала їх з собою в лікарні і притулки для бездомних. «Вона дуже хотіла показати нам всі тяготи звичайному житті, і я дуже вдячний їй, це був хороший урок, саме тоді я зрозумів, наскільки далекі багато з нас від реального життя, особливо я сам», - сказав Вільям в інтерв'ю АВС News в 2012 .

14. Чи не королівська манера поведінки

 

Леді Ді

 

Діана вважала за краще круглі столи великимкоролівським бенкетів, так вона могла тісніше спілкуватися зі своїми гостями. Проте, якщо вона була одна, то часто обідала на кухні, що зовсім не характерно для королівських осіб. «Крім неї ніхто так не робив», - зізнався її особистий кухар Даррен Макграді в 2014. Єлизавета II відвідувала кухню Букінгемського палацу один раз на рік, до її урочистого обходу все повинно було бути вичищена до блиску, а кухарі шикувалися в лінію, щоб привітати королеву. Якщо ж хтось ще з королівської сім'ї входив в кухню, всі повинні були негайно припинити роботу, поставити каструлі та сковорідки на плиту, зробити три кроки назад і поклонитися. Діана була простіше. «Даррен, я хочу кави. А, ти зайнятий, тоді я сама. Тобі зробити? »Правда, готувати вона не любила, та й навіщо їй це? Макграді готував для неї весь тиждень, а на вихідні наповнював холодильник, щоб вона могла розігріти страви в мікрохвильовій печі.

15. Діана і мода

 

Маленьке чорне плаття

 

Коли Діана тільки познайомилася з Чарльзом, вонабула дуже сором'язливою, легко і часто червоніла. Але поступово у неї з'явилася впевненість у собі, і в 1994 її фотографія в облягаючому декольтованому Мініплати на виставці в галереї Серпентайн підірвала обкладинки світових таблоїдів, адже це маленьке чорне плаття було явним порушенням королівського дресскод.

16. Леді Ді проти формальностей

 

Ді проти формальностей

 

Коли Діана розмовляла з дітьми, вона завждиприсідала, щоб бути на одному рівні з їх очима (зараз її син і невістка надходять так само). «Діана стала першою з королівської сім'ї, хто спілкувався з дітьми таким чином», - зазначає редактор журналу Majesty Інгрід Севард. «Зазвичай королівська сім'я вважала себе вище за інших, але Діана сказала:« Якщо хтось нервує у вашій присутності, або якщо ви розмовляєте з маленькою дитиною або хворою людиною, опустіться на їх рівень ».

 

Вільям копіює манеру матері

 

17. Зміна ставлення королеви до невістки

 

Діана і королева

 

Яскрава емоційна Діана завдавала чималозанепокоєнь королівського двору, її манера триматися на публіці абсолютно не відповідала тому, як було прийнято поводитися членам королівської сім'ї. Це не раз викликало роздратування королеви. Але сьогодні, переступивши поріг свого дев'яностоліття, дивлячись на те, як люди сприймають її чудових онуків, синів Діани - Вільяма і Гаррі - Єлизавета змушена визнати, що вони бачать в них Діану, її щирість і любов до життя. На відміну від їх батька та інших членів королівської сім'ї, Вільям і Гаррі завжди притягують до себе загальну увагу і користуються великою популярністю. «Ймовірно, в кінці кінців, це все завдяки Діані», - говорить королева з посмішкою.

18. Роль Діани в підході до проблеми СНІДу

 

Зустріч з хворими на СНІД

 

Коли Діана сказала королеві, що хоче зайнятисяпроблемами СНІДу та звернулася до неї з проханням допомогти профінансувати дослідження з розробки вакцини, Єлизавета порадила їй зайнятися чимось більш належним. Треба визнати, що в середині 80-х, коли відбувалася ця розмова, проблему СНІДу намагалися замовчувати і не помічати, до інфікованим часто ставилися як до зачумленим. Проте, Діана не відступилася, і багато в чому завдяки тому, що вона одна з перших привернула увагу до проблеми СНІДу, публічно потискуючи руки ВІЛ-інфікованим і закликаючи фінансувати дослідження, ставлення до СНІДу в суспільстві змінилося, з'явилися препарати, що дозволяють хворим вести щодо нормальне життя.

 

19. Боязнь коней

 

Діана і коні

 

У всіх аристократичних сім'ях Англії, а вкоролівської сім'ї особливо, кінні прогулянки не тільки вельми популярні, але і є обов'язковими. Вмінню триматися в сідлі навчають змалечку, і це входить в правила хорошого тону навіть для самих збіднілих баронетів. Леді Діана, природно, була належним чином навчена верховій їзді, але була настільки незграбною наїзницею і так боялася коней, що навіть королеві довелося відступити і перестати брати її на кінні прогулянки в Саднрінгем.

20. «Курси підвищення кваліфікації» для юної аристократки

 

Діана і принцеса Маргарет

 

Незважаючи на знатність роду Спенсер, до якогоналежала Діана, коли вона вийшла заміж за Чарльза, вона була ще занадто молода і недосвідчена в палацовому протоколі. Тому Єлизавета попросила свою сестру, принцесу Маргарет, сусідку Діани по Кенсінгтонського палацу, взяти невістку під своє крило. Маргарет з ентузіазмом сприйняла це прохання. Вона бачила в юному створенні себе в молодості і насолоджувалася спілкуванням, розділяючи з Діаною любов до театру і балету. Маргарет говорила, кому потиснути руку і що при цьому сказати. Вони добре ладнали, хоча часом наставниця могла досить суворо обходитися зі своєю протеже. Одного разу Діана звернулася до шофера на ім'я, хоча жорсткий королівський протокол має на увазі звернення до слугам виключно на прізвище. Маргарет вдарила її по зап'ястку і зробила суворе зауваження. І все-таки їх теплі стосунки тривали досить довго і кардинально змінилися лише після офіційного розриву з Чарльзом, коли Маргарет беззастережно стала на бік племінника.

21. Навмисне порушення королівського протоколу

 

Діана в день народження Королеви

 

На святкування 67-річчя королеви Діана прибула вВіндзорський замок з Вільямом і Гаррі, несучи в руках кульки і паперові корони. Все б нічого, та ось тільки Єлизавета на дух не переносить ні те, ні інше, і через 12 років тісного спілкування Діана повинна була б про це знати. Однак вона все ж прикрасила зал кульками і роздала паперові корони гостям.

22. Офіційний розрив відносин з Чарльзом

 

Діана під час відвертого інтерв'ю ВВС 1 995

 

Єлизавета намагалася зробити все, від неїзалежне, щоб зберегти шлюб Діани і Чарльза. Це стосувалося, в першу чергу, її відносини до Камілли Паркер Боулз, коханці Чарльза. За негласним наказом королеви, Камілла була відлучена від двору, все слуги знали, що «та жінка» не повинна перетинати поріг палацу. Очевидно, це нічого не змінило, відносини Чарльза і Камілли тривали, а шлюб з Діаною стрімко руйнувався.

Незабаром після того, як в грудні 1992 булоофіційно оголошено, що королівська пара розлучилася, принцеса попросила аудієнції у королеви. Але по прибуттю в Букінгемський палац виявилося, що королева зайнята, і Діані довелося чекати в вестибюлі. Коли Єлизавета, нарешті, її прийняла, Діана була на межі зриву і розридалася прямо перед королевою. Вона поскаржилася, що всі налаштовані проти неї. Справа в тому, що наскільки леді Ді була популярна в масах, настільки ж вона була небажаною персоною в королівських колах. Після розриву з Чарльзом двір одностайно став на сторону спадкоємця, і Діана опинилася в ізоляції. Будучи не в силах вплинути на ставлення сім'ї до колишньої невістки, королева могла лише пообіцяти, що розлучення не торкнеться статусу Вільяма і Гаррі.

23. Діана і Тадж-Махал

 

Діана біля Тадж-Махала

 

Під час офіційного візиту до Індії в 1992,коли королівське подружжя вважали ще сімейною парою, Діана була відображена, що сиділа на самоті біля Тадж-Махала, цього величного пам'ятника любові чоловіка до дружини. Це був візуальний меседж про те, що, будучи офіційно разом, Діана і Чарльз фактично розлучилися.

24. Розлучення

 

Обкладинка журналу після розлучення

 

Незважаючи на всі спроби королеви примирити сина зневісткою, включаючи її запрошення Діани на офіційний прийом на честь президента Португалії в кінці 1992 року, або на Різдво 1 993, сторони продовжували несхвально висловлюватися і публічно звинувачувати один одного в невірності, так що ні про яке відновлення відносин не могло бути й мови. Тому, врешті-решт, Єлизавета написала їм листа з проханням розглянути питання про розлучення. Обидва знали, що це рівносильно наказом. І якщо принцеса в листі попросила час подумати, Чарльз відразу ж запросив у Діани розлучення. Влітку 1996, за рік до трагічної загибелі леді Ді, їх шлюб був розірваний.

25. «Королева людських сердець»

 

Королева сердець

 

У своєму інтерв'ю каналу ВВС в листопаді 1995 Діаназробила кілька відвертих зізнань з приводу її післяпологової депресії, розпаду шлюбу і напружені стосунки з королівською родиною. Про постійну присутність в своєму шлюбі Камілли вона сказала: «Нас було троє. Забагато для шлюбу, чи не так? »Але найбільш шокуючим її заявою було те, що Чарльз не хоче бути королем.

Розвиваючи свою думку, вона припустила, що саманіколи не стане королевою, а замість цього висловила можливість стати королевою «в серцях людей». І вона підтверджувала цей вигаданий статус, ведучи активну громадську роботу та займаючись благодійністю. У червні 1997, за два місяці до загибелі, Діана виставила на аукціон 79 бальних суконь, які свого часу з'являлися на обкладинках глянцевих журналів по всьому світу. Таким чином вона як би поривала з минулим, а $ 5,76 млн, отриманих на аукціоні, були витрачені на фінансування досліджень СНІДу та раку молочної залози.

26. Життя після розлучення

 

Останні дні

 

Переживаючи розрив з Чарльзом, Діана не замкнуласяв собі і не відгородилася від суспільства, вона стала отримувати задоволення від вільного життя. Незадовго до своєї трагічної загибелі вона познайомилася з продюсером Доді Аль-Файедом, старшим сином єгипетського мільярдера, власника паризького готелю Ritz і лондонського універмагу Harrods. Вони провели разом кілька днів біля Сардинії на його яхті, а потім вирушили до Парижа, де 31 серпня 1997 потрапили в смертельну автокатастрофу. До сих пір ведуться суперечки з приводу справжніх причин аварії, починаючи від гонки з переслідуванням папараці і вмісту алкоголю в крові водія до таємничої білої машини, сліди від фарби якої були виявлені на дверцятах мерседеса, в якому загинула Діана. Катастрофа нібито стала наслідком зіткнення з цим автомобілем. І не важливо, що це загадкова машина, що з'явилася нізвідки, пропала в нікуди, і її ніхто не бачив. Але для любителів теорії змови це не аргумент. Вони наполягають на тому, що це було вбивство, сплановане англійськими спецслужбами. Цю версію підтримує батько Доді, Мохаммед Аль-Файєд, вказуючи в якості підстави плани Доді і Діани одружитися, що абсолютно не влаштовувало королівську сім'ю. Як це було насправді, ми навряд чи коли-небудь дізнаємося. Одне відомо точно - світ втратив одну з кращих і найяскравіших жінок всіх часів, назавжди змінила життя королівської сім'ї і ставлення до монархії в суспільстві. Пам'ять про «королеві сердець» назавжди залишиться з нами.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі