У центрі Луцька грали кантрі

Джерело: Волинські Новини

У переліку різноманітних культурно-мистецьких подій нашого міста з’явилася ще одна – Country Music Festival. Його натхненником і головним організатором став норвезький лучанин Арнфінн (Арн) Форнесс.

Арн розпочав захід авторськими композиціями в стилі кантрі. Перед самим виходом на сцену на моє запитання про те, чому вирішив організувати такий фест, він відповів:

– Я хочу познайомити Україну з музикою кантрі. Мешкаю тут, у Луцьку. Це – чудове місто, і я прагну зробити його щасливішим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НОРВЕЖЕЦЬ ЗАРАДИ ЛУЧАНКИ ПЕРЕЇХАВ ЖИТИ ДО УКРАЇНИ

За мить з імпровізованої сцени фестивалю біля Волинського академічного облмуздрамтеатру імені Тараса Шевченка він не тільки співав, а й розповідав історії створення пісень, про символічну для нього фігурку ельфа, який грає на скрипці, що її показав згодом присутнім...

Оскільки, судячи з реакції, не кожен розумів сказане англійською, то співорганізаторка заходу Анастасія Дмитрук взялася одразу ж перекладати все українською. Вона вже рік товаришує з Арном – відтоді, як стала відвідувати його уроки норвезької у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки.

Ведучий дійства Сергій Ткачук, вбраний у крислатий капелюх, джинси, штиблети, аби цілком відповідати його стилістиці, запрошував до виступу колективи й окремих виконавців з Луцька та Львова, яким близькі мотиви кантрі у творчості, хоча цим стилем у повсякденні вони не обмежуються.

Наш давній Лучеськ, окрім Арна, музично представили: Nineteenth Journey, Анатолій Вітинський (з Інгою Гудзяк та Хеленкою Селезньовою), дует Олексія Лазарєва і Руслани Моклиці, група Boomerang. Учасники фестивалю зі Львова – кавер-групи Midnight Colours та Rockfellers.

Фронтмен Rockfellers Андрій Голяк розповів, що у них з колегами є й авторська програма. Але, як і багато наших музикантів, вони змушені грати в клубах переробки відомих світових хітів, аби заробляти на життя. Любов до кантрі Андрій пояснив так:

– У нас в команді був барабанщик, який любив кантрі та змушував нас створювати такі пісні. Він вже давно пішов з колективу, але вони залишилися в нашому репертуарі. От і вирішили трохи проїхатися до Луцька, розтрясти кістки, виступити на цьому фестивалі, бо це – цікавий досвід. А загалом ми – олдскульні хлопці, любимо кантрі, блюз, джаз.

Своєрідним підтвердженням цього стало, зокрема, виконання безсмертної композиції Боба Ділана Knocking on Heaven’s Door.

Уже в кулуарах фесту басист ще одного львівського колективу – Midnight Colours – Володимир Кирилов розповів, що Андрій Голяк певною мірою стояв біля витоків славнозвісного «Океану Ельзи». Адже разом із першими музикантами цієї групи – Павлом ГудімовимДенисом Глініним і Юрієм Хусточкою – 1992-го створив у Львові колектив «Клан тиші» та два роки працював у ньому як вокаліст.

Цікаво, що нинішній барабанщик Rockfelers Олег Підківка уже знайомий лучанам за виступом на фестивалі JazzBez 2017 у складі легендарного бенду Dzyga Jazz Quartet.

Одне слово, не кантрі єдиним… Утім варто подякувати Арнфінну Форнессу та його невеличкій команді за організацію нового фестивалю, за популяризацію кантрі серед лучан і за нові знайомства з українськими музикантами. До слова, для всіх колективів-учасників він знайшов і символічне фінансове заохочення, аби подякувати за виступи на дебютному фестивалі кантрі. Отож, варто сподіватися, що захід, організований зусиллями норвезького ентузіаста Арна, його дружини Лариси і друзів та за підтримки департаменту культури Луцької міської ради, матиме продовження.

Світлана Зозуля

Фото Олександра Дурманенка та автора


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі