Небога першого українського переселенця в Канаді стала кінозіркою

Джерело: Gazeta.ua

До канадського міста Монреаль на судні "Орегон" 6 вересня 1891 року прибули перші українські переселенці 36-річний Іван Пилипів та Василь Єлиняк, 27 років. Вони походили з села Небилів - тепер Рожнятівський район Івано-Франківської області.

22 дні тривала подорож до Канади – через Стрий, Перемишль, Краків, Освенцим, Берлін, Гамбург і океан. Спочатку влаштувалися працювати до фермера. Потім дізналися, що кожен повнолітній переселенець отримував від канадського уряду 65 га землі. Пилипів повернувся додому і привіз ще 7 знайомих з родинами. Емігранти працювали на своїй землі, а в холодну пору року вирушали на заробітки в міста.

Іван Пилипів двоповерховий будинок, п'ять ферм, 15 земельних ділянок під забудову у Вінніпезі, наймані робітники доглядали господарство. Найстарший син Василь мав п'ять ферм, Микола працював у місті робітником, чоловік доньки Анни трудився на фабриці. Іван Пилипів прожив 77 років і помер у 1936 році на весіллі (випав із вікна).

Василь Єлиняк заснував містечко Една-Стар (згодом Чіпман, Альберта), став успішним фермером. 3 січня 1947 р. у Верховному суді Канади в Оттаві отримав від Уряду почесне громадянство Канади. У місцевості Чіпмені, де він похований (помер у 1956 році), йому споруджено пам'ятник. Василь прожив 98 років і народив 7, 51 та 62 правнуків. Сьоме покоління піонерів Канади живе нині. Праправнучка Василя Єлиняка – відома американська акторка Еріка Мая Єленя.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі