Україні повернуть картину, викрадену в 1941 році

9 вересня у США Україні повернуть картину українського художника Михайла Паніна "Таємний від'їзд Івана Грозного перед опричниною".

Дніпропетровський художній музей втратив картину під час Другої світової війни, пише у блозі на "Цензор.нет" заступниця Міністра культури України Тамара Мазур.

Наприкінці 2017 до Дніпропетровського художнього музею звернулася директорка аукціонного дому Potomack Company Анн Кранер. Виявилося, що на аукціоні заявили картину, яка зникла з музею у 1941 році.

Цю інформацію передали американській стороні з проханням зупинити продаж картини. Українська сторона має музейну документацію про приналежність картини музейному зібранню.

17 листопада 2017 року картину зняли з продажу. За підтримки Мінкультури, Дніпропетровський художній музей подав відповідні документи до відділу міжнародного поліцейського співробітництва Головного Управління Національної поліції в Дніпропетровській області щодо повернення музейного експонату.

Урочиста передача картини запланована на 9 вересня у приміщенні аукціонного дому Potomack Company. У ній візьмуть участь представники української сторони, ФБР та дарувальники твору.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі