54 роки тому вперше показали фільм «Тіні забутих предків»

Джерело: Gazeta.ua

Прем'єра фільму Сергія Параджанова"Тіні забутих предків" відбулася 4 вересня 1965-го у Києві. Українські дисиденти Іван ДзюбаВасиль Стус та В'ячеслав Чорновіл закликали зал підвестися. Так висловили протест проти масових арештів.

"Зараз відбуваються масові політичні арешти української інтелігенції та молоді в Києві, Львові та інших містах. Повторюється 1937 рік. Молодь повинна заявити протест владі, затаврувати ганьбою за несправедливість", - виголосив літературний критик Іван Дзюба.

Частина публіки підтримала заклик, але більшість громадян відреагували з обуренням та закликали чоловіка до порядку. Виступ одразу перервала адміністрація кінотеатру. Після закінчення демонстрації Дзюбу підтримав Василь Стус, який вигукнув:

"Де ж правда? Чому не дають говорити правду? Це неподобство!"

Директор кінотеатру Федір Брайченко вирвав мікрофон із рук Дзюби та наказав транслювати музику та сирену на радіодинаміки. В цей час кінотеатр оточили бійці внутрішніх військ, а на вході утворилася тиснява.

Після акції Івана Дзюбу звільнили з роботи у видавництві "Молодь" і виключили з аспірантури Київського педагогічного інституту, В'ячеслава Чорновіла звільнили з редакції газети "Молода гвардія", Василя Стуса відрахували з Інституту літератури АН УРСР. За 20 років, цього ж дня - 4 вересня Стус помре у концтаборі Кучино в Росії.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі