Секретна музика і зашифровані фрази. Як BBC воювала у Другій світовій

Джерело: ВВС

Архівні дані пролили світло на роль, яку BBC відігравала у секретних операціях часів Другої світової війни. Це, зокрема, включало розповсюдження зашифрованих повідомлень для груп спротиву в Європі.

У документах та інтерв'ю, оприлюднених BBC History, описується заміна бою годинника Біг-Бена в ефірі на запис - на випадок ймовірного авіанальоту. У таких випадках німці не знали, що їхній план розкритий.

Також BBC транслювала певну музику для зв'язку з польськими партизанами.

Співробітник уряду під псевдонімом "Пітер Пітеркін" передавав BBC записи, які потрібно було транслювати в ефірі після випуску новин польською мовою.

"Випуск новин польською мовою скорочували на хвилину, і в ефір йшли шифровані повідомлення від польського уряду у вигнанні, - розповідає історик Девід Хенді. - У виборі музики було зашифровано повідомлення для учасників спротиву".

Лондон

Алек Сазерленд відповідав за музику після новинних випусків. За його словами, до його обов'язків входив контроль за тим, аби продюсери давали в ефір правильну музику - навіть якщо записи були пошкодженими.

"Іноді в ефір хотіли дати запис, який звучав краще, але це могло призвести до того, що десь у Польщі підірвали б не той міст", - розповідає він.

Зашифровані повідомлення для французького спротиву були не настільки прихованими - вони складалися з кількох фраз, вимовлених під час випуску новин.

Передавачі BBC в Лондоні також використовувалися королівськими військово-повітряними силами для того, аби вносити перешкоди в роботу навігаційних систем бомбардувальників Люфтваффе.

В інших оприлюднених документах йдеться про бомбардування будівлі BBC у 1940 році.

Вони також містять свідчення ведучого Джона Снагге, якого тримали під озброєною охороною впродовж кількох годин до початку операції в Нормандії, аби унеможливити витік інформації.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі