Сторінки історії: німці стратили двадцятитисячне єврейське населення Бердичева

Джерело: Gazeta.ua

Масовий розстріл єврейського населення в Бердичеві відбувся 4 вересня 1941 року. Німці знищили 1303 євреїв, а в Проскурові вбито понад 800 мешканців.

Основним об'єктом нацистського терору на території Житомирської області було єврейське населення. За радянським переписом 1939 р. тут проживало 125 тис. осіб. У перші місяці німецької окупації округу услід за передовими частинами вермахту прибули спеціальні підрозділи СС, поліції та СС. До 22 серпня 1941 року все єврейське населення Бердичева було переселене в гетто.

Загалом у 1941–1943 роках на території Житомирської області було знищено понад 55 тис. євреїв. Але за даними американської дослідниці Венді Лауер німці та місцеві колаборанти вбили на території генерального округу "Житомир" до 180 тис. євреїв.

Останнє масове виселення євреїв з бердичівського гетто з метою розстрілу відбулося 29-30 жовтня 1941 року. Врятуватися вдалося лише тим, хто попередньо втік з території гетто. Євреїв зігнали до підвалу місцевого музею, який розташовувався в приміщенні костелу Босих кармелітів, вивели в західну частину міста і розстріляли. Кількість загиблих цього разу налічувала біля 2 тисяч. Тих євреїв, яким вдалося утекти з гетто, згодом виловили і розстріляли поодинці на Червоній горі. Німці стратили двадцятитисячне єврейське населення Бердичева та сусідніх містечок. Випадково уціліло лише 10-15 чоловік.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі