У розграбованому скіфському кургані відкопали скарби, яким 3 тисячі років

Джерело: ТСН

Золоті прикраси, скіфська фурнітура та залишки стародавніх амфор – нові знахідки у найвідомішому в Україні скіфському кургані. 250 років тому саме з Литої могили почалась українська археологія, тоді відкопали колекцію унікальних золотих виробів, які й досі експонуються в російському Ермітажі. Потім курган лише розграбовували, поки він не зрівнявся із землею, тому нова знахідка неабияк здивувала сучасних учених, йдеться в ТСН.16.45.

У звичайній бляшанці - позолочені ґудзики, пластини з срібла і золота та уламок кинджала, цим артефактам майже 3 000 років. «Це меблеві гвіздочки, які прикрашали табурет асірійського володаря. І скіфи його сюди притягли», - каже начальник центральноскіфської експедиції Юрій Болтрик

Усе це знайшла студентка з Кропивницького, яка вперше брала участь в такій експедиції. Скарб лежав на глибині близько 2 метрів, у центрі розкопаного поховання, його виявили завдяки металошукачу.

Тут 2700 років тому поховали трьох скіфських царів, а потім влаштували вогняну тризну і розплавлена земля вкрила насип. При високій температурі метал плавився, звідси і пішла назва - Лита могила.  

Скіфи вочевидь вважали, це захистить поховання від грабіжників, але дарма. «Ніша була присвячена для зберігання всіх тих речей, які були покладені для похованого тут вождя. Для служіння йому у потойбічному світі. На жаль, ця камера була пограбована невдовзі після спорудження кургану», - кажуть археологи.

250 років тому саме з Литої могили почалась українська археологія. Тоді відкопали колекцію унікальних золотих виробів, які й досі експонуються в російському Ермітажі. Потім курган лише розграбовували, поки він не зрівнявся із землею. Тому нова знахідка неабияк здивувала сучасних учених.  


Вдруге його пограбували 250 років тому, коли новоросійський генерал-губернатор Мельгунов розкрив могилу. Золоті прикраси відправили в дар московській цариці. Їх і нині експонують в Ермітажі. Українцям залишився золотий орел, та й то - лише як символ на гербі Кіровоградщини. Сам курган давно зрівнявся з землею, тож в області вирішили насипати новий. «Відновити в тому вигляді, який він був і зробити цей курган. На цьому кургані раніше був скіфський воїн зроблений з каміння. Висота 8 метрів, скіфська баба 2 метри», - каже помічник голови обласної ради Валерій Кальченко

Жителі навколишніх сіл уже уявляють себе новим центром туризму. Тільки от унікальну розкопану пам’ятку доведеться знову засипати, адже землю з курганом свого часу  віддали у приватну власність і вже наступного року тут ростиме соняшник.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі