«Villa Central», або Ще одна загадка Івана Франка

Джерело: Гал-інфо

У четвер, 29 серпня, у Домі Франка відбулася лекція Богдана Тихолоза на тему "Лаври і терни Ловрани". Зокрема франкознавець розповів про результатами нового дослідження та відкрив таємниці «Villa Central», де й лікувався Іван Франко.

За словами Богдана Сергійовича, певні моменти з біографії Каменяра залишаються невідкритими. "Ще досі існують білі та чорні плями, які дослідники намагаються зрозуміти".

Не секрет, що життя Івана Яковича було досить неоднозначним та подекуди залежало від обставин. Саме тому на початку ХХ ст. письменник залишив рідний Львів та відправився на лікування до Ловрани, селища вже сучасної Хорватії.

Хоча Франко не цурався вітчизняної медицини, однак очікувань вона не виправдала. Тому й наважився відвідати «Villa Central» на березі Адріатичного моря. За письменником доглядав досвідчений австрійський лікар, на ім'я Альбін Едер, та його старший син Андрій.

Недовго після початку лікування Андрій пише листа опікунові Франка Карлу Бандрівському, в якому повідомляє, що татові вже легше, йому не сняться жахи, він спокійно спить, однак йому заборонили вживати цукор та пити вино, яке він так любив.

«І лише з тяжкою бідою удається мені і пані Романчуковій відзвичаювати тата від уживання вина і цукру»

В ході дослідження стало відомо багато цікавих фактів, які ще слід ретельно опрацювати, а вже згодом розповідати аудиторії. "В цій історії варто ставити трикрапку, адже, впевнений, далі - більше", - Богдан Тихолоз.

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі