На Вінниччині розкопали підземні ходи монахів

Джерело: Gazeta.ua

У селі Городківка Крижопільського району Вінницької області місцеві жителі знайшли кам'яні підземні тунелі. Їх протяжність близько 50 метрів.

Несподівано розкопали підземні ходи монахів
UA.news Вінниччина: у Городківці розкопали підземні ходи, якими пронизане усе село

Побудоване підземелля за старовинною технологією - склепінням, йдеться в сюжеті UA Вінниця.

Підземні ходи побудовані в 17 столітті і називаються "ряди торгові" або "довга лавка". Сьогодні багато місцевих жителів використовують підземелля як льох, оскільки пронизане ними все село.

"Коли підземелля використовувалося, швидше за все, для зберігання протягом року продуктів. Ми думаємо, що тут були льодовики. Тримається стабільна прохолодна температура", - розповідає місцевий житель Вадим Василишен.

Про знахідку в соцмережі написав Вадим. За освітою він інженер-енергетик і цікавиться історією. Каже, тут пройшло його дитинство і він з тих пір почав цікавитися походженням підземелля рідного села. За його словами підвал в місті не дивлячись на вік зберігся в чудовому стані і таких кам'яних ходів у Вінницькій області майже не залишилося.

За однією з версій, замуровані підземні ходи з'єднують місцевий костел, церква і торгові ряди. Мають вихід на старовинне єврейське кладовище. Жителі Городківка кажуть, що такими підземними ходами пронизане все село.

За словами вчительки місцевої школи Валентини Гижко, поруч з костелом Пресвятої Діви Марії і Свято-Казанської церквою, ходи згадуються як пам'ятник архітектури 17 століття.

"В кінці 19 століття в приміщенні так званої рампи було відкрито міністерське трирічне училище для дівчаток. Пізніше була відкрита перша в селі школа, а потім приміщення до споживчого союзу. Історично був призначений цій споруді бути торговими рядами, так воно і сьогодні, але вже в запущеному вигляді", - розповідає вчителька.

За радянських часів це будинок служив торговою палатою, або як її називають місцеві "рампа". Тут купці продавали овочі, фрукти, вапно. Також можна було замовити товари з-за кордону. Зараз в 100 метрах від торгових рядів стоять прилавки, за якими до сих пір в неділю проходять базари.

У Вінницькій ОДА та Городковскій сільраді про ініціативу односельців відродити пам'ятник архітектури 17 століття - знають і чим зможуть, обіцяють допомогти.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі