Хто та чому назвав Анрі Тулуз-Лотрека чудовиськом?

Хто та чому назвав Анрі Тулуз-Лотрека чудовиськом?

У жовтні у Великому палаці відкриється виставка, присвячена Анрі Тулуз-Лотреку. На афіші — жінка в чорних рукавичках. Хто ж вона? Знаменита співачка кафешантанів Іветта Гільбер.

Створений Гільбер сценічний образ, її руде волосся та довгі чорні рукавички приводили художника в захват. Вперше він побачив її виступ у 1890 році, а через кілька років був представлений співачці особисто. Він уже прославився своїми афішами для Мулен Руж, і Гільбер вирішила звернутися до нього з замовленням.

Окресливши кількома лініями тонкий силует, художник зробив акцент на чорні рукавички, насичений макіяж і волосся. Коли співачка побачила його роботу, то вигукнула: «Маленьке чудовисько! Це жах!»

Іветта Гільбер, 1894, Теофіль Стейнлен, MoMA, Нью-Йорк

Іветта Гільбер, що співає Linger, Longer, Loo, 1894, Анрі Тулуз-Лотрек, ДМІІ ім. О. С. Пушкіна, Москва

Іветта Гільбер, що виконує пісню "Я п'яна"

Попри те, що Гільбер була відкрита новому, вона вибрала роботу Теофіля Стейнлена. Пізніше, згадуючи про афішу Тулуз-Лотрека, співачка зізнавалася: «Я виглядала настільки карикатурно, що мені нічого не сподобалося. Я не побачила геніальності художника. Я не змогла зрозуміти, чому Лотрек так мене зобразив».

Яка саме з робіт увійшла в історію мистецтва, здогадатися неважко. Однак наприкінці XIX століття вибір був не таким вже й очевидним…


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі