Перший порохотяг перевозили кіньми і паркували біля будинку

Джерело: Gazeta.ua

Британець Х'юберт Сесіл Бут запатентував порохотяг 30 серпня 1901 року. Він звернув увагу на пристрій, який застосовували у потягах для здування пилу.

Бут сконструював великий пристрій, відомий під назвою "Біллі, який фуркоче" - Puffing Billy, спочатку з нафтовим, а потім електричним мотором. Пристрій перевозили кіньми і паркували біля будинку. Для чищення килимів використовувався 30-метровий шланг, що простягався через вікно. Бут заснував компанію, яка займалась прибиранням приміщень. Серед його клієнтів була королева Вікторія, британські адмірали.

Диво техніки Бута користувалося скаженою популярністю у Лондоні. Машину замовляли для розваг: леді з вищого суспільства пили чай, спостерігаючи, як службовці чистять килими у будинку.
Винахідники продовжували удосконалювати механічні пилососи. У 1905 році Уолтер Гріффітс з Бірмінгема створив новий порохотяг і використав хутра для засмоктування пилу. Його пристрій був портативним, компактним і нагадував сучасні.

Протягом багатьох років порохотяги залишалися предметом розкоші, але після Другої світової війни вони стали поширеним у середнього класу предметом обстановки. Порохотяги стали популярні в 1990-х, порохотяг-циклон без мішка для сміття запатентований компанією Amway в 1959.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі