Американець знайшов сліди давньогрецького підйомного механізму

Джерело: Новое время

Історик архітектури Алессандро П`єратіні з Університету Нотр-Дам в Індіані стверджує, що блоки піднімалися й опускалися на місце приблизно за 150 років до підйомного крана. 

Учений виявив в каменях поглиблення для тросів, важелів та дерев'яних ковзанок, пише Science Alert .

По суті, сучасні крани не сильно відрізняються від тих, які греки винайшли десь в кінці 6 століття до н.е. Але нове дослідження стверджує, що греки, можливо, використовували підйомний механізм більш ніж за століття до того, як вони навіть винайшли крани.

«Головне відкриття греків в технології будівництва - це кран. Відомо, що жодна з попередніх цивілізацій не використовувала його, і він залишався центральним в будівництві без значних змін протягом майже 25 століть - тому що він був ідеальним », - каже П`єратіні.

Центральне місце в дослідженні П`єратіні займають канавки, знайдені в блоках того періоду, які використовуються в храмах, в тому числі в Істмії та Коринті. Були деякі суперечки про те, чи використовувалися мотузки, щоб підняти блоки або витягнути їх з кар'єру - і П`єратіні каже, що перше найбільш ймовірно.

Аналізуючи канавки на древніх каменях і проводячи експерименти з канатами, виконаними так, як вони були б зроблені на даному етапі історії, П`єратіні висунув нову гіпотезу про логістику будівництва, прийшовши до висновку, що системи канатного підйому буде достатньо, щоб підняти ці 200-400 кг блоків.

П`єратіні також виявив свідоцтва переміщення блоків з ділянки кар'єра без будь-яких заглиблень, що ще раз підтвердило гіпотезу про те, що поглиблення не були потрібні, поки не прийшов час ставити камені на місце.

Реконструкція методу будівництва / Фото: Alessandro Pierattini

«Для таких важких блоків і при потужному терті між ними рівна укладання було проблемою. Навіть в пізніші часи для таких маніпуляцій в камені виточувалися отвори під металеві важелі. Відмітини, на які до цього часу звертали недостатньо уваги, дозволили показати, що будівельники ранніх храмів Коринфа і Істмії вже використовували важелі для установки блоків», - пише П`єратіні.

Це захоплююче дослідження, яке передбачає, що давньогрецькі методи будівництва були навіть більш інноваційними, ніж ми припускали. Їх структури, можливо, були побудовані тисячі років тому, але цікаво, що ми можемо вивчити методи, які були використані.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі