У Шотландії розкопали стелу, якій 1200 років

Джерело: Gazeta.UA

У Шотландії розкопали стелу піктів довжиною 1,5 м. Її виявили неподалік ранньохристиянської церкви. На ній вирізьблені міфічні тварини - гіпокамп та кентавр. Вік знахідки оцінюють у 1200 років.

Ширина артефакту складає 60 см. Висота - 20. Дослідники переконані, що стела збереглась не в повному обсязі. Спочатку її довжина складала близько 2,4 м.

Фігура кентавра тримає у руках сокиру. Поруч із ним знаходиться гіпокамп - кінь з риб'ячим хвостом. Також поруч присутні воли та воїн з тваринною головою. Він озброєний мечем та щитом. На камені зображено символи, які періодично зустрічаються на піктських похованнях - подвійний диск та z-подібний стрижень.

Цікавим є факт, що камінь використали пізніше у якості християнської надгробної плити XVIII ст. Різьбяр намагаючись не пошкодити малюнки створив написи Х'ю МакОлей та Олександр МакОлей 2 січня 1796-го. Ймовірно обидва родичі загинули разом.

Зі зворотного боку, можливо, знаходиться класичний християнський хрест. За весь період історії Шотландії знайшли близько 50 подібних каменів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі