До УРСР депортували до 500 тис. українців

Джерело: Gazeta.ua

Поляки позбавили українців прав на господарювання та власне майно урядовим декретом від 27 серпня 1949-го. Його прийняли у рамках акції "Вісла" з метою обмеження підтримки українського підпілля в Закерзонні.

 
У Польщі почали відбирати майно в українців
Після Другої світової війни з Польщі до УРСР депортували до 500 тис. українців Фото: 112.ua

Насильницьку операцію розпочали ще 1947-го. Вона полягала у примусовій депортації українців з етнічних території на нові західні території Польщі. Їх країна отримала у Німеччини, що зазнала поразки у Другій світовій війні.

У акції брали участь радянські, польські та чехословацькі війська. Допомагали їм частини польського крайнього правого підпілля — Національних Збройних Сил і Національної Військової Організації.

Польська міліція озброювала шовіністів, які знищували цілі села вбиваючи жінок та дітей. Озброєна група під командуванням "Волиняка" винищила майже 300 мешканців села Малі Куровичі. Загалом із 3 воєводств насильно депортували до 150 тис. українців.

Згідно постанови вони більше не могли повернутися в місцевості, звідки їх переселили. Таким чином поляки за підтримки СРСР вирішили національне питання на колишніх українських територіях.

У 1990-му операцію "Вісла" засудив Сенат республіки. За 12 років президент Польщі Олександр Кваснєвський висловив співчуття з приводу виконання цієї акції


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі