106 років тому вперше було здійснено знамениту «мертву петлю»

Джерело: Gazeta.ua

Царський льотчик Петро Нестеров на літаку «Ньєпор»-IV 27 серпня 1913 року піднявся над київським Сирецьким військовим літовищем і на висоті 600 метрів уперше в світі здійснив знамениту «мертву петлю».

Після військової служби на Далекому Сході й повітроплавальної школи в Петербурзі Нестеров очолює 11-й корпусний загін 3-ї авіаційної роти. Він розміщується в Києві, на Сирецькому військовому аеродромі. Нестеров випробовує літальні апарати, які конструюють місцеві винахідники. Почав використовувати підйомну силу крила для маневру і в горизонтальній, і у вертикальній площинах. Він так довіряв своїм розрахунками, що перед виконанням «мертвої петлі» навіть не пристебнувся ременями до літака.

Розрахунки виявилися правильними і в верхній точці петлі він не випав - відцентрова сила притискала пілота до сидіння. Свою назву – «мертва» - отримала через те, що деякий час була розрахована тільки теоретично на папері. Сенсація викликала розголос в усьому світі. 31 серпня Нестеров одержав підвищення в офіцерському званні — штабс-капітан. Київське товариство повітро­плавання відзначає його золотою медаллю. Міська рада вручає пам'ятний золотий жетон.

Через два місяці починається Перша світова війна. Він опиняється на фронті. Біля села Воля-Висоцька на Львівщині 26 серпня 1914 року виконує перший в історії таран – збиває літак австрійського шпигуна. Обоє військових гинуть. Петра Нестерова ховають на Аскольдовій могилі в Києві.
 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі