Як Німеччина стала країною авто – усе почалося з жінки

Джерело: ВВС

1888 року Берта Бенц сіла за кермо першого у світі автомобіля, щоби довести безпеку і зручність винаходу свого чоловіка. Понад століття по тому Німеччина залишається провідним автовиробником світу і трендсетером автомобільної культури.

Едгар Маєр повертає на середньовічну дорогу вздовж Шварцвальда на південному заході Німеччини.

Дорога така вузька, що ледь вміщує вінтажний BMW Маєра. Єдині звуки, що линуть повітрям, це - пташиний спів і гурчання старого мотора.

Ми прямуємо Меморіальним шляхом Берти Бенц. Це - маршрут, яким дружина німецького автовиробника Карла Бенца та її сини-підлітки проїхали в серпні 1888 року на першому у світі автомобілі з двигуном внутрішнього згоряння.

ЛісКопирайт изображенияSARAH STAPLES
Image captionМеморіальний шлях Берти Бенц - дорога, якою проїхав перший у світі автомобіль

194 км, які Берта здолала від свого будинку в Манхаймі до помешкання її матері в Пфорцхаймі і назад, символізують відвагу піонерів автомобільної індустрії.

Вона вирушила в поїздку без відома свого чоловіка Карла Бенца, сівши за кермо автомобіля Benz Motorwagen No 3.

Це була трохи дороблена версія оригінального "Моторвагена" Карла, запатентованого 1886 року - року, який увійшов в історію як початок доби автомобіля.

Берта вклала весь свій весільний посаг у новаторський проєкт чоловіка, але компанія "Моторваген" переживала скрутні часи.

Чиновники заборонили використання авто на дорогах Манхайма після невдалого тест-драйва. Тоді коні, сахнувшись гуркоту двигуна, ледь не затоптали глядачів.

Отже, нелегальна поїздка за кермом "Моторвагена" була, з одного боку, радикальною заявою про те, що він був цілком безпечним і придатним для використання, а з іншого - таємним посланням Карлу, яке мало надихнути його продовжувати справу.

"Карл вигадав автомобіль не сам. Це було дітище їхньої з Бертою команди. Вони обоє вірили в "Моторваген" і працювали над ним разом", - розповідає Маєр, колишній керівник відділу продажів Mercedes-Benz, який 2008 року склав мапу маршруту Берти.

"Я хотів віддати данину її місцю в історії, вона на це заслуговує", - пояснює чоловік.

Перший автомобільКопирайт изображенияHI-STORY / ALAMY STOCK PHOTO
Image captionШлях у 194 км, який Берта Бенц здолала на прототипі першого "Моторвагена", розпочав автомобільну добу

У часи, коли ще не існувало ані дорожніх мап, ані GPS, Берті доводилося орієнтуватися на місцевості за допомогою річок та залізничних колій.

Коли я уявляю, як вона підстрибувала почорнілою бруківкою у легкій двоколці на дерев'яних колесах з чотиритактним двигуном потужністю 2 к.с., я розумію, якою сміливою була ця жінка.

А також трохи божевільною. Можливо, саме завдяки цьому її план і вдався.

Досліджуючи місце Німеччини в історії автомобільного будівництва, я поїхала на індустріальний південь країни.

Землі Баден-Вюртемберг і Баварія, де розташовані виробники культових німецьких автомарок, рясніють музеями та пам'ятками автомобільної культури.

"Якщо досліджуєш країну у певному ракурсі, приміром, з точки зору її автомобільної історії, відкриваєш її геть заново", - каже Маєр.

Автомобільна подорож Берти розпочала добу автомобіля. Замість того, щоб опинитися на смітнику історії, вже наприкінці 1888 року перший Motorwagen No 3 зійшов з конвеєра і надійшов у продаж.

А на початок 1900-го Benz & Cie стали найбільшим автовиробником у світі.

Але й тепер, понад століття по тому, Німеччина залишається лідером автомобільної індустрії та культури.

АвтоКопирайт изображенияSARAH STAPLES
Image captionНімеччина була і є лідером серед виробників автомобілів преміум-класу та автомобільної культури загалом

Згідно з дослідженням німецького аналітичного центру Friedrich-Ebert-Stiftung 2018 року, понад половина пасажирських транспортних засобів у Європі і майже дві третини всіх авто преміум-класу в світі, випущених у 2016 році, були спроєктовані німцями.

Питання - чому?

"Можна сказати, щось було у повітрі в усій Європі", - каже Герхард Хайдбрінк, співробітник Корпоративного архіву Mercedes-Benz.

Він має на увазі механізацію, якою захопилися перші індустріальні країни Європи - Британія, Франція та Німеччина.

Тим часом у Баден-Вюртемберзі та Баварії нові закони про спадщину на землю зробили сімейне сільське господарство невигідним. Поколінням фермерів довелося думати, як заробити собі на життя.

Тож, коли Карл Бенц отримав диплом і почав працювати інженером-механіком, він опинився в оточенні колег-винахідників у регіоні, що на той час став колискою підприємництва та важкої промисловості.

Звісно, не обійшлося і без певних рис німецького менталітету - Leidenschaft (пристрасного захоплення) та Detailverliebtheit (уваги до деталей).

АвтоКопирайт изображенияSARAH STAPLES
Image captionУспіх німецьких автовиробників, вочевидь, залежав і від менталітету німців, в основі якого захоплення своєю справою і увага до деталей

Адже не дарма корпоративне гасло Готліба Даймлера - засновника Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG), сьогодні Daimler AG, і творця бренду Mercedes-Benz - та його соратника по бізнесу Вільгельма Майбаха лунало як Das Beste oder nichts, тобто "Найкраще або нічого".

З розвитком індустрії компанії виникали і зникали, об'єднувалися або відокремлювалися. Ворожнеча між суперниками то спалахувала, то вщухала, як-от між головними конкурентами - компанією Benz, що базувалася в Манхаймі, та Daimler у Штутгарті, які нарешті об'єдналися у 1926 році.

Це, однак не означає, що дух суперництва між ними зник остаточно. "Якщо ви не хочете неприємностей тут, ніколи не кажіть, що автомобіль винайшов Daimler ", - жартує екскурсовод Технологічного музею в Манхаймі, але в цьому жарті лише частка жарту.

Атмосфера жорсткого суперництва, однак, стимулювала новаторство.

Типовим піонером індустрії на півдні Німеччини був Tüftler (винахідник-самоук), який наполегливо рухався до бездоганності шляхом спроб і помилок, пояснює Франк Юнг, голова архіву Porsche AG.

"Адже, той, хто не прагне до досконалості, не експериментує весь час зі своїм ремеслом".

У німецьких автомобільних музеях починаєш розуміти, яку кількість речей німці зробили першими.

МузейКопирайт изображенияSARAH STAPLES
Image captionНімецькі музеї автомобільної історії переконливо свідчать про провідну роль німців у розвитку автомобілебудування

Це й карбюратор Даймлера та Майбаха, який дозволив використовувати бензин як паливо. І перший Mercedes 35 PS компанії Daimler, який 1900 року представив форму та концепцію сучасного автомобіля.

І легендарний Porsche 356 1948 року, натхненний простотою дизайну німецького Баухауса.

І перший концептуальний електромобіль BMW 1972 року, і Audi A8 - безпілотний автомобіль з вдосконаленої навігацією 2019 року. І багато-багато іншого.

Крім спалаху французької винахідливості в 1890-х роках, німецькі виробники залишаються у фарватері галузі. "Інновації та розкіш завжди йдуть пліч-о-пліч", - пояснює це Хайдбрінк.

Наприклад, щороку працівники Audi AG у всьому світі добровільно подають тисячі ідей для вдосконалення виробництва.

Багато з цих пропозицій зрештою реалізують на Audi Forum Ingolstadt, всесвітній штаб-квартирі та головному заводі автогіганта, що розташований на північ від Мюнхена.

Німці не приховують своєї пристрасті до автомобілів - вони їх виготовляють, удосконалюють, насолоджуються ними і з насолодою їздять на них.

"Німеччина влітку - це досконалість прекрасного", - писав Марк Твен про свою подорож південним заходом країни.

За своїм лобовим склом я бачу ідеальний для автомобільної подорожі краєвид - жовті рапсові поля, мальовничі пагорби з замками, випадкові латки рясного лісу та середньовічні містечка з фахверковими будиночками.

НімеччинаКопирайт изображенияGETTY IMAGES
Image captionМальовничі краєвиди південного заходу Німеччини запрошують до автоподорожі

Бездоганний автобан, що розсікає цю красу на дві половини, - безперечний привід для німців насолоджуватися своїми винаходами.

Автомобіль для німця - це не просто засіб пересування, це частина культури, зазначає Вінфрід А. Зайдель, засновник Автомобільного музею доктора Карла Бенца у селищі Ладенбург, де зрештою оселилася родина автовиробника.

"Ми нація колекціонерів, і я бачу на дорогах багато цінних моделей", - каже він.

Шляхом із Ладенбурга до Мюнхена, де розташована штаб-квартира Групи BMW, я проїжджаю ділянку дорогу, відому як "Романтішштрассе" або Романтична дорога. Це - мальовничий шлях завдовжки приблизно у 350 км крізь Баден-Вюртемберг та Баварію.

Відвідавши шоурум BMW Welt та музей BMW в Мюнхені, я з захватом вмостилася за кермом орендованого мною Volkswagen Tiguan і виїхала на величезний автобан з наміром вижати з нього максимальну швидкість.

На свій подив, я виявила, що обмеження швидкості на німецьких дорогах таки існують. Але як цікаво було побачити це не якомусь дорожньому знаку, а безпосередньо на панелі мого "Фольксвагена". Таку технологію я навряд чи побачу найближчими роками у будь-якій конторі прокату авто в себе у Канаді.

Через більш ніж сто років після того, як Берта Бенц здійснила свою революційну автоподорож, німці все ще знаходять способи вдосконалити її.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі