Як за одну ніч звільнили Париж

Джерело: Gazeta.ua

Після чотирьох років нацистської окупації 25 серпня 1944 року французька 2-а мотопіхотна дивізія і американська 4-а піхотна дивізія звільнили Париж. Війська генерала Шарля де Голля пройшли переможним маршем по Єлісейських полях.

Париж був окупований нацистами у червні 1940 року - через місяць після входження німецьких військ на територію Франції. За тиждень Франція підписала акт про припинення воєнних дій проти Німеччини. Вона втрачала контроль над 60% своєї території, флот, повністю роззброювалась і зобов'язувалась утримувати німецькі та італійські окупаційні війська.

Уряд втік із столиці, оголосивши Париж "відкритим містом". Командувач столичним гарнізоном генерал Денц отримав наказ розстрілювати кожного, хто чинитиме опір німцям.

15 серпня 1944 р. повітряний і морський десанти висадились у районі Сен-Тропеза та Канн. Французькі частини рушили на Тулон і Марсель, американські — на Ліон. Операцію було здійснено успішно, і союзники вийшли до кордонів Німеччини. Тим часом війська союзників, що наступали в Нормандії, звільнили Париж.

Протягом ночі опір німців було подолано і 2 0 тисяч здалися в полон. 25 серпня було заарештовано генерала Холтіца, і вдень він підписав акт про передачу міста уряду генерала де Голля; 26 серпня де Голль і Леклерк прийняли урочистий парад військ на Єлисейських полях.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі