День шахтаря в Україні: історія та цікаві факти

Джерело: Уніан

В останню неділю серпня своє професійне свято відзначають мужні люди, чия нелегка праця - запорука успішного розвитку економіки. Понад півстоліття Україна та інші країни - колишні радянські республіки - відзначають День шахтаря, віддаючи належне самовідданій праці славної багатотисячної армії гірників.

Вугільно-добувна промисловість будь-якої країни, в тому числі і нашої, була і завжди залишиться однією з головних галузей економіки, забезпечуючи енергетичним паливом підприємства і населення. Від того скільки і якої якості добудуть сировину шахтарі і залежить, чи буде тепло в наших оселях взимку.

День шахтаря був офіційно затверджений в СРСР з подачі міністрів вугільної промисловості Засядька й Оніка 10 вересня 1947 року. Перший раз День шахтаря відзначався 29 серпня 1948 року.

Волинець Ім'я, яке, напевно, відразу згадується у розмові про шахтарів - ім'я Олексія Стаханова. 31 серпня 1935 року шахтар Олексій Стаханов, завдяки особливим умовам організації праці, встановив рекорд: за 5 годин 35 хвилин видобув 102 тонни вугілля - 14 норм.

З цього часу в історію увійшли слова «стахановець», «стаханівський рух», «працювати по-стаханівськи».

В Україні День шахтаря був встановлений в 1993 році указом президента України Леоніда Кравчука на підтримку ініціативи працівників вугільної промисловості. Це перехідне свято, яке шахтарі святкують в останню неділю серпня.

День шахтаря: цікаві факти

Найглибша шахта у світі знаходиться в Африці близько Йоганнесбурга. Називається Тау-Тони, або "Великий лев". Це тунель, який йде вглиб землі на 5000 м. Будувалася шахта 5 років - з 1957 по 1962 року. Добувають там золото. Читайте також На Львівщині шахтарі заблокували трасу з вимогою виплатити їм зарплату (відео) А в Україні найглибша вугільна шахта знаходиться в місті Шахтарську, і має глибину 1546 м. Шахтарі піддають своє життя небезпеці кожну хвилину під час зміни, адже їм доводиться спускатися в забій на глибину до 4 км.

У свої кращі часи вуглепром України видавав 218 млн тонн "чорного золота" в рік. Сьогодні у стадії закриття перебувають десятки шахт. Загальна кредиторська заборгованість вугледобувних підприємств за станом на травень 2018 року перевищувала 7 млрд. грн. Значна частина боржників - банкрути, які продовжують функціонувати лише шляхом державної підтримки. За останні 16 років чисельність працівників у галузі зменшилася на 640 тис. осіб (на 74%). Професія шахтаря залишається серед важких, шкідливих для здоров'я і небезпечних для життя.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі