10 неймовірних фактів про Україну

Джерело: Gazeta.ua

Україна - найбільша в Європі країна за територією. Її дива справді вражають.

Gazeta.ua підготувала 10 унікальних фактів про Україну та українців.

1.Найвідоміша у світі колядка, символ Різдва Carol of the Bells або Ring Christmas Bells - українська. У нас вона називається "Щедрик". Її автор Микола Леонтович. До речі, на Youtube відеозаписи з виконанням цієї пісні набирають мільйони переглядів.

2. Пустеля Олешківські піски на Херсонщині - найбільша пустеля Європи. Її площа понад 2 тис. га. Висота барханів - понад 5 м. Після тривалого дощу пустеля може зацвісти. Її населяють понад 57 унікальних видів тварин.

3. Острів Джарилгач - найбільший незаселений острів Європи, найбільший острів Чорного моря. Розташований у Каркінітській затоці Чорного моря. Площа - 56 кв. м. Вся територія острова та частина прилеглої акваторії входить до Національного природного парку "Джарилгацький". Флора острова - понад 500 видів рослин. Фауна - 83 види морських безхребетних, 352 види комах, 57 видів риб, 7 видів рептилій, 4- амфібій, 250 видів птахів і 30 видів ссавців.

За легендою, саме на Джарилгачі тренувався Аххіл.

4. Гуцульський духовий інструмент трембіта найдовший у світі. Його довжина становить понад 3 м, а гуцули використовували його у горах для зв'язку.

5. АН-225 "Мрія" – найбільший літак у світі, який проектувався для перевезення космічних кораблів. Він має надвелику вантажопідйомність і зараз здійснює переважно комерційні вантажні перевезення.

6. Метро Арсенальна у Києві знаходиться під землею на глибині 105,5 м. Це найглибша станція в світі. Назва станції походить від розташованого поруч заводу "Арсенал". Від 1986-го станція носить статус пам'ятки архітектури місцевого значення.

7. Оптимістична печера - найбільша гіпсова у всьому світі. Друга за довжиної після Мамонтової, що в Канаді. Розташована в межах Борщівського району на Тернопільщині, на південний захід від села Королівка, у лісовому урочищі "Королівка". Сумарна закартована довжина ходів становить понад 260 км. Печера до кінця не розвідана.

Автор: Із відкритих джерел.

Найбільша гіпсова печера в світі

Найбільша гіпсова печера в світі

8. В Україні найбільші в світі запаси марганцевої руди – 2.3 млрд тонн. Це близько 11% усього світового запасу.

9. Найстародавніша відома ученим мапа, а також найстародавніше поселення Homo Sapiens знайшли в Україні, у селі Межиріччя на Рівненщині. Їм 14,5-15 тис. років. Мапу первісні люди витесали на кістці мамонта.

10. Автор першої в світі Конституції — українець Пилип Орлик. 5 квітня 1710-го його обрали гетьманом запорізького війська. Цього ж дня він оголосив "Конституцію прав і свобод війська Запорізького". У США Конституцію прийняли 1787-го, у Франції та Польщі - лише 1791-го. Конституція Орлика вважається найдосконалішою у світі.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі