106 років тому в Копенгагені відкрили пам'ятник Русалоньці Андерсена

Джерело: Gazeta.ua

Статую, що зображає героїню казки Ганса Христіана Андерсена "Русалонька" відкрили 23 серпня 1913 року в Копенгагені. Автором монумента є данський скульптор Едвард Еріксен.

Бронзову скульптуру жінки із риб'ячим хвостом у людський зріст встановили на скелі біля набережної. Статую замовив син засновника пивної корпорації Carlsberg Карл Якобсен, 60 років. Захопився балетом по казці у виконанні Копенгагенського Королівського театру. Попросив балерину Еллен Прайс, яка грала Русалоньку, виступити моделлю. Та відмовилася позувати оголеною, тому скульптор Едвард Еріксен голову статуї змоделював з Прайс, а тіло – з своєї дружини.

Більше 20 разів вандали нищили пам'ятник – відрізали голову, обливали фарбою, вдягали у одяг. Щоразу його відновлювали. Щорічно статуя залучає близько мільйона туристів. За всю свою столітню історію статуя лише одного разу залишала Копенгаген. У 2010 році вона впродовж декількох місяців виставлялася у данському павільйоні на Всесвітній виставці у Шанхаї. Поки Русалонька перебувала в Шанхаї, її місце на набережній данської столиці зайняла скульптура, створена китайськими майстрами.

У Копенгагені у 2013 році пройшли урочисті заходи на честь сторіччя статуї Русалочки. Проведено спеціальний парад, а також концерт дитячого хору. Крім цього, сто дівчат влаштували заплив у затоці навколо пам'ятника, в ході якого вони зобразили фігуру у вигляді числа "100".


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі