Вчені розгадали таємницю Озера Скелетів

Джерело: Кореспондент

Міжнародна група вчених визначила походження сотень скелетів, які були виявлені на берегах озера Рупкунд, також прозваного Озером Скелетів. Про це пише Phys.org.

Широкомасштабне дослідження, проведене міжнародною групою вчених, показало, що загадкові скелети озера Рупкунд, що колись вважалися загиблими під час однієї катастрофічної події, належать до генетично дуже відмінних груп, які померли в різний час протягом тисячі років.

У дослідженні, опублікованому на цьому тижні в журналі Nature Communications, брала участь міжнародна команда з 28 дослідників з установ Індії, США і Європи.

Розташоване на висоті понад 5 тисяч метрів над рівнем моря в Гімалайських горах Індії, озеро Рупкунд давно інтригувало дослідників через присутність скелетів кількох сотень стародавніх людей, розкиданих на берегах.

У рамках дослідження вчені проаналізували мітохондріальну ДНК останків 72 осіб і з'ясували, що багато хто з них містили гаплогрупи, характерні для сучасної індійської популяції. Також виявлені були гаплогрупи, характерні для людей Західної Євразії.

В цілому ж, були виявлені три окремі групи - індійська, споріднена людям зі східного Середземномор'я (Кріт у Греції) і що представляє Південно-Східну Азію.

Це спростувало гіпотезу про те, що люди померли в один час внаслідок катастрофічної події. При цьому причина загибелі стількох людей біля озера так і залишається невідомою.

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі