У 1943 році Шухевича обрали лідером ОУН

Джерело: Gazeta.ua

III Надзвичайний Великий Збір ОУН відбувся 21 серпня 1943-го. Оскільки провідник організації Степан Бандера перебував у німецькому концтаборі, головою обрали Романа Шухевича.

На з'їзді затвердили план щодо організації повстанських збройних формувань. Найважливішим завданням оголосили боротьбу проти "двох окупантів-імперіалістів" - СРСР і III Рейху.

Новому лідеру вдалося подолати суперечності, щодо активізації дій УПА на більшовицькому фронті. Частина повстанців вважали, що це призведе до "масового знищення українців". Шухевичу вдалося розробити заходи щодо розбудови структур і запілля повстанців. Також придушив спроби УПА взяти зверхність над ОУН. УПА хотіла стати "єдино-суверенною владою на звільнених землях України"

"Ми знаходимося напередодні великої години національних революцій, які покладуть край злочинницьким війнам імперіалістів і зітруть з лиця землі тюрми народів імперії, - йшлося у постанові збору. - ОУН веде рішучу боротьбу проти інтернаціоналістичних і фашистських програм та політичних концепцій, оскільки вони є загарбницьким інструментом політики імперіалістів. Тому ОУН бореться проти російського комунізму і німецького націонал-соціалізму".

За Романа Шухевича відбулась демократизація політичних засад організації. Вона постановила:

1. Передати землі селянам, а заводи робітникам;

2. Встановити 8-годинний робочій день та справедливу оплату праці;

3. Скасувати стаханівську схему та соціалістичні змагання;

4. Ввести обов'язкову загальну середню освіту та запезпечити вільний доступ молоді до всіх навчальних закладів;

5. Ввести соціальне страхування по-старості, хворобам та нещасним випадкам;

6. Забезпечити свободу слова, думки, віросповідання в тому числі й нацменшинам;

7. Встановити рівність всіх громадян України перед законом.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі