Цікаві факти про художників та їхні картини

Джерело: UA Modna

Мистецтво здатне торкатися найтонших струн душі. Крім цього, багато шедеврів приховують за собою цікаві історії. Ми зібрали ряд разючих фактів, після яких ви зможете по-новому поглянути на вже знайомі твори класичного і сучасного мистецтва.

1. Чому на картині «Запорожці» один із козаків сидить без сорочки?

Цікаві факти про картини і художників 1/1

Також ця картина Іллі Рєпіна відома під назвою «Запорожці пишуть листа турецькому султану». Можна помітити, що один із персонажів, що сидять за столом, роздягнений до пояса. Виявляється, художник зобразив його в такий спосіб не просто так. Поруч із цим козаком можна помітити карткову колоду, а в Січі часто грали на гроші. Справа в тому, що під час партії учасники знімали із себе верхній одяг. У такий спосіб можна було запобігти мухлюванню з картами. У шахраїв не було можливості непомітно сховати карту або витягнути її з рукава. Найімовірніше, козак, який сидить без одягу, лише недавно зіграв партію або готується до наступної, а тому не став одягатися.

2. Хмари на картині «Сікстинська мадонна»

Цікаві факти про картини і художників 1/1

Якщо придивитися, то можна помітити, задній фон цієї роботи великого Рафаеля Санті складається з ангельських осіб, а зовсім не з хмар.

3. Логотип «Чупа-Чупс»

Цікаві факти про картини і художників 1/1

Логотип відомого бренду, що випускає солодощі, був розроблений самим Сальвадором Далі в 1969 році. Знаменитий художник зробив начерк усього за годину на газеті. Також він запропонував розміщувати лого зверху, щоб малюнок не спотворився згорнутої обгорткою. До речі, крім грошей, Далі попросив в якості плати щодня надсилати йому коробку льодяників на паличці.

4. Ведмеді з картини «Ранок у сосновому лісі»

Цікаві факти про картини і художників 1/1

Ви будете здивовані, але знаменитих ведмедиків з картини І. І. Шишкіна малював зовсім не Шишкін! Їхнім автором став художник К. А.Савицький, але колекціонер П. М. Третьяков наказав зафарбувати його підпис, оскільки Савицький забажав надто велику суму за свою роботу.

5. «Нічний дозор» зовсім не нічний

Цікаві факти про картини і художників 1/1

Насправді Рембрандт дав зовсім іншу назву своєму полотну — «Виступ стрілецької роти капітана Франса Баннінґа Кока і лейтенанта Віллема ван Рейтенбюрґа». Але в XIX столітті мистецтвознавці, які виявили картину, вирішили, що події відбуваються вночі, а тому і дали назву їй «Нічний дозор». Однак пізніше було з'ясовано, що полотно просто покрите шаром кіптяви. А події, які на ньому написані, відбуваються вдень. Але на той час назва «Нічний дозор» вже міцно закріпилася за цим твором.

6. Творіння з психлікарні

Цікаві факти про картини і художників 1/1

Після нервового зриву в 1888 році Вінсент Ван Ґоґ  відрізав собі вухо і потрапив в психіатричну клініку. Під час перебування в лікарні художник продовжував працювати. Одна з найвідоміших картин — «Зоряна ніч» — народилася саме в цей період. Ван Ґоґ писав її повністю по пам'яті.

7. Картини з рису

Цікаві факти про картини і художників 1/1

Японська село Інакадате відома дивним оформленням рисових полів. Фермери натурально «малюють» за допомогою рису, креативно висаджуючи різнокольорові сорту. На полях можна побачити як шедеври світового мистецтва, так і картини в японській стилістиці. Щороку село привертає до себе безліч туристів, які приїжджають, щоб своїми очима побачити шедеври, створені тандемом людини і природи.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі