Стародавні майя споруджували кріпосні стіни, які захищали еліту від ворогів

Джерело: Урядовий кур'єр

Дослідники розпочали вивчення та відновлення великої старовинної споруди на одному з найважливіших археологічних пам'яток майя в стародавньому місті Ушмаль

Майже чотирикілометрову кріпосну стіну було споруджено навколо стародавнього міста Ушмаль –розташованого на півострові Юкатан – для того, щоб захистити еліту майя від загарбників. 

Побудовану тисячі років тому, стіну було знайдено в 19 столітті, коли американський дослідник Джон Ллойд Стівенс опублікував креслення структури стіни у своїй книзі 1841 року «Інциденти подорожей Центральною Америкою, Чіапасом та Юкатаном», повідомляє La Jornada Maya .

З того часу стіні приділяли мало уваги, вона поступово зникала в густій рослинності навколишніх джунглів. Але нещодавно вчені вирішили реалізувати проект з метою відновлення стіни та дізнатися про неї більше.

Вчені помітили, що стіна, яка нагадує ті, що були знайдені в інших поселеннях майя, – крім захисних функій також розділяла суспільство міста Ушмаль на дві частини. На території, обгородженою стіною, проживала лише  правляча верхівка та еліта міста, тоді як решта населення, прості класи суспільства, жили назовні, нічим не захищені від ворогів і диких звірів.

У захисній стіні майя побудували 20 отворів для входу і виходу з укріплення, а також декілька резервуарів, які збирали дощову воду про запас. Вчені кажуть, що частину стіни жителі міста збудували поспіхом, а це вказує на те, що деякі частини укріплення будувалися в умовах смертельної небезпеки.

«Був час війни, ймовірно, з Чичен-Іца», – кажуть вчені, маючи на увазі ще одне важливе місто майя, розташоване більше ніж за 90 миль на схід від Ушмаля.

У 1996 році стародавнє місто Ушмаль було визнано об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, оскільки решта його споруд є одними з найкращих зразків мистецтва та архітектури пізніх майя.

 

Велична Піраміда Віщуна чи Мага.
Велична Піраміда Віщуна чи Мага.

У центрі майданчика знаходиться велична Піраміда Віщуна чи Мага, яка має висоту понад 130 футів. Також примітний Палац губернаторів, який нині перебуває у стадії реставрації, її планують завершити через п’ять місяців.

«Величні палаци майя в місті Ушмаль унікальні за своїм типом, оскільки вони були побудовані на різних рівнях, а їх фасади відрізняються кам'яною філігранкою, яка спокушає відвідувачів», – йдеться в повідомлені іспанського міжнародного інформаційного агентства EFE. У повідомленні також йдеться, що такі захисні стіни виявлені в поселеннях майя в Маяпані, Чичен-Іці та Тулумі.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі