Розшифрували напис на стародавньому камені, знайденому на острові Евбея

Джерело: Укр.Медіа

Камінь був знайдений на території археологічного заповідника Амарінтос.

Грецьким вченим вдалося розшифрувати напис, який частково зберігся на стародавньому камені, який був виявлений два роки тому на острові Евбея, який свідчить про зв'язки богині Артеміди з древнім містом Амарінтос, інформує Ukr.Media.

Камінь з частково збереженим текстом був знайдений в містечку Палеохорія, що на території археологічного заповідника Амарінтос, приблизно у двох кілометрах від однойменного містечка.

Це давньогрецьке поселення як раз і згадується в тексті. Правда, вченим поки вдалося розшифрувати тільки одну фразу: "...Артеміди в Амарінте". Однак і цього вистачило для важливого відкриття.

 

Раніше в Палеохорії був виявлений фундамент будівлі, ймовірно, святилища. На думку вчених, знайдений текст доводить, що храм був присвячений юній богині полювання і родючості Артеміді. А в самому місті панував культ цієї богині.

Більш того, фрагментарний напис, як вважають вчені, вказує на тісний зв'язок Амарінтосу зі святилищем богині Артеміди, вперше згаданого в табличках, знайдених при розкопках у Мікенах.

Територія сучасного села Амарінтос була густо заселена в доісторичний і класичний періоди аж до римських часів (3000 р. до н. е.. — I ст. н. е.). У візантійський період там були побудовані дві церкви, а саме поселення перенесли в інше місце.

До речі, вчені встановили, що виявлений камінь, напис на якому міг бути вибитий близько 2500 року до н. е.., в римський період був використаний повторно, в якості звичайного будівельного блоку при облаштуванні фонтану.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі