В Ісландії встановили меморіальну дошку льодовику, який розтанув

Джерело: TheБабель

В Ісландії вчені презентують першу в світі меморіальну дошку льодовику, який розтанув через глобальне потепління. Про це пише The Guardian.

Йдеться про льодовик Окьокулл, який був одним з найдавніших льодовиків гір Ісландії, вікінги його називали «мертвим тролем». У 1901 році льодовик покривав 38 квадратних кілометрів гірського схилу на заході Ісландії, до середини XX століття він скоротився майже до п'яти квадратних кілометрів, а до 2014 року взагалі втратив статус льодовика.

Для того, щоб увічнити пам'ять про льодовику Окьокулл і сотні інших, які через глобальне потепління перебувають під загрозою зникнення, дослідники з Ісландії та США створили меморіальну дошку. Її офіційно відкриють на церемонії 18 серпня на місці, де колись розташовувався льодовик. Основне завдання дошки передати послання майбутньому поколінню.

Меморіальна дошка льодовику Окьокулл

Rice University

«Окьокулл — це перший ісландський льодовик, що втратив свій статус. У найближчі 200 років всі наші льодовики можуть пройти цей шлях. Цей пам'ятник має стати визнанням того, що ми бачимо проблему і повинні її вирішити. Чи вдасться нам це зробити, дізнаєтеся тільки ви», — йдеться на меморіальній дошці.

Також підкреслюється, що меморіальна дошка стане частиною туристичного туру, який буде починатися в Рейк'явіку і приведе учасників до кам'янистої місцевості, де колись простягався льодовик.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі