Першу кав'ярню у Східній Європі відкрив український козак

Джерело: Gazeta.ua

Запорізький козак Юрій Кульчицький відкрив першу кав'ярню у Східній Європі 13 серпня 1686-го у Відні, Австрія. Вона мала назву "Під синьою пляшкою". Там вперше почали подавати віденську каву.

Козак оволодів її секретами у турецькому полоні, в який потрапив під час одного з військових походів у XVII ст. Він досконало вивчив турецьку та влаштувався перекладачем до "Орієнтальної торгівельної компанії", засновану віденськими купцями у Білгороді - тепер Білгород-Дністровський на Одещині. Організовував перевезення східних товарів у Австрію.

У липні 1683-го розпочалась облога Відня 200-тисячними турецькими військами великого візира Кари-Мустафи. Обороняли місто лише 16 тис. захисників. Голод та епідемії спонукали владу здати місто, але все ж вирішили просити про допомогу імператора Священної Римської імперії Леопольда I та герцога Карла V. Для цього мали послати когось, хто володів турецькою мовою, адже усіх посланців перехоплювали та брали у полон. Погодився Кульчицький.

Козак зумів дістатися до Карла V просити про допомогу та повернутись до Відня. Згодом облогу міста зняли війська польського короля Яна Собеського та інших європейських держав. За подвиг Кульчицького нагородили медаллю, грошима, будинком і подарували 300 мішків трофейної кави, бо не знали, що з ними робити. Чоловік відкрив кав'ярню та подавав каву без цукру, яка не дуже подобалась містянам. Згодом він додав цукор та молоко, і заклад швидко набув популярності.

Сьогодні у столиці Австрії на вулиці Кульчицького працює та кав'ярня із первісною назвою, а учні шкіл Австрії вивчають подвиг захисника Відня - Юрія Кульчицького.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі