Як пахнула Клеопатра? Вчені відтворили древні єгипетські парфуми

Джерело: Gazeta.ua

Групі вчених з Гавайського університету вдалося відтворити парфуми, якими користувались у Єгипті. У ході розкопок містечка Тмуіса - тепер Телль ель-Ріма, натрапили на будинок парфумера з амфорами та скляними колбами.

Незважаючи на відсутність запаху, у посудинах залишився осад, який й допоміг визначити інгредієнти. До них належить: смола з африканських та аравійських дерев - мирра. Також кардамон, оливкова олія і кориця. Духи були густішими за сучасні парфуми, але пахли набагато довше. Підказку для правильного приготування дали давньогрецькі формули, повідомляє Smith Sonian.

Вчені припускають, що ними могла користуватись й цариця Клеопатра (68 - 30 р. до н.е.). Проте, історичні свідчення вказують на те, що у неї була власна парфумерна фабрика. Там створювали різні аромати особисто для неї. За легендою, цариця обмастила ними вітрила свого корабля, щоб її коханець римський полководець Марк Антоній почув її прибуття.

Навіть якщо цариця не використовувала саме цей парфум, ним користувалася знать та еліта стародавнього світу.

"Яке хвилювання відчути запах парфуму, яким ніхто не пахнув протягом 2 тис. років, і яким могла пахнути Клеопатра", - говорить історик Роберт Літтман.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі