58 років тому розпочалося будівництво Берлінської стіни

Джерело: Gazeta.ua

У повоєнному Берліні 13 серпня 1961 року почали спорудження загорожі, що відділяла західну і східну частини міста. За два дні на її місці почали зводити бетонну стіну заввишки до п'яти метрів. Її довжина - 45 кілометрів в місті і 120 кілометрів по периметру Західного Берліна.

Після Другої світової війни Німеччину розділили на 12 територій, які розділили між СРСР, Польщею, США, Великою Британією і Францією. В 1948 році три зони Великої Британії і США об'єдналися в Бізонію. До них потім приєдналася французька Тризонія. Так виникла Федеративна Республіка Німеччина. На території радянських зон проголошена Німецька Демократична Республіка.

Між поділеною країною був кордон з особливим режимом. У 1962 році збудували Берлінську стіну - бетонний мур заввишки до п'яти метрів з простягнутим поверху колючим дротом. У комплекс входили сторожові вежі, складна система бар'єрів, будови для прикордонників, а також прилегла до стіни з боку Східного Берліна заборонна зона. Загальна довжина стіни досягала 155 км. Її охороняли понад 11 тис. прикордонників.

До листопада 1989 року Берлінська стіна слугувала державним кордоном Німецької Демократичної Республіки з Західним Берліном. За цей час більше 5 тисяч східних німців нелегально втекли із своєї частини Німеччини через утиски і складне матеріальне становище.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі