Студенти луцького вишу зробили макет маєтку Липинських у Затурцях

Джерело: Суспільне Волині

У Затурцівському меморіальному музеї В’ячеслава Липинського через два тижні можна буде побачити як виглядала садиба родини Липинських в повоєнний період. Студентки технічного вишу виготовили макет маєтку та готують його до транспортування у село Затурці.

Відтворити садибу з усіма будовами господарського двору, виробничими приміщеннями, парком та озером – таке задання стояло перед студентками, розповідає одна з авторок проекту Катерина Олексійовець. І продовжує, для цього довелось опрацювати фотодокументи та інші історичні джерела. Бо нині втрачені усі споруди, окрім житлового будинку, де розміщений музей.

Луцькі студенти зробили макет маєтку Липинських у Затурцях

Співавторка макету садиби Липинських Катерина Олексійовець розповідає: «Це в нас музей-садиба знаходиться, це молочарня, курник, тут був льох. Це корівник, це зерносховище. Отут була конюшня. Це кузня. Тут був магазин. А це їхня гуральня. Також був дитячий майданчик. А це коло з ясенів таке висаджене. Далі – горіхова алея, яка веде до острова. Тут була верба, де любив відпочивати В’ячеслав Липинський».

Найскладніше було відтворити рельєф ландшафту. Для цього використовували геодезичну зйомку. Нерівність поверхні на макеті відповідає нерівності поверхні у реальності. Студентка каже, що її вирізали на пінопласті.

«Він гнучкий, з ним було легко працювати. Будівлі, криши усе виконано з нього. Стовбури дерев виконані з проволоки, обкрученої тейком і звичайна губка для миття посуду пофарбована фарбою. Місток в нас є, він виконаний зі звичайних зубочисток. Клумба зроблена з губки пофарбованої і обклеєна відсівом, камінцями. В якості трави ми використовували тирсу», – зазначає Дар’я Білоус, співавторка макету садиби Липинських.   

Макет виконано в масштабі один до двохсот. Викладач Петро Біскуб розповів, що крім практичного заняття ця робота є екскурсом в історію, фрагменти якої можна відтворити у наш час.

Петро Біскуб, доцент кафедри будівництва цивільної інженерії: «Це просто цікаво тим, що люди вникли у справу, захопилися нею. Якщо дивитися в перспективі – сьогодні всі проекти, серйозні території забудови починаються з макету. Не можна побачити його в уяві, не зробивши з нього макет».

«Музей-садиба Липинських є пам’яткою історії національного значення. Дівчата зробили свій випускний бакалаврський проект не тільки макет, а ще й проект реновації, реконструкції парку. Це буде однією складовою заявки для того щоб отримати кошти на відновлення в реальності парку, алей, доріжки, щоб це було в достойному стані»– резюмує доцентка кафедри будівництва цивільної інженерії Юлія Мельник.  

Нині макет готують до транспортування у родинний будинок садиби Липинських, де діє єдиний в Україні та світі музей історика, політолога та державного діяча початку ХХ століття, уродженця Волині В’ячеслава  Липинського.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі