До Вінниці приїдуть археологи, щоб дослідити знайдені залишки підземель

Джерело: 20 хвилин

Поруч зі школою № 17 демонтували стару будівлю. Під час робіт земля обвалилася й люди побачили внизу цегляні стіни. Знахідка схожа на невелике приміщення, від якого розходяться в різні боки проходи. Чи ведуть вони кудись, поки не зовсім зрозуміло.

У суботу, 10 серпня, журналіст RIA побачив, як у знайдене приміщення спустилися перші дослідники. Опинившись близко до знахідок, вони обговорювали побачене. Казали, що на стінах, які ховалися під товщею землі, є, ймовірно, кріплення під давні світильники, а також полиця. Ще є щось схоже на вентиляцію. 

Що кажуть чиновники

Завідувач сектору культурної спадщини Вінницької облдержадміністрації Михайло Потупчик розповів, що незабаром до Вінниці приїдуть археологи, які будуть обстежувати знахідки.

— Вже є домовленість зі спеціалістами, які найближчими днями мають почати дослідження, — каже Потупчик. — Це рятувально-археологічна служба зі Львова. Вони мають дати свій висновок щодо того, чи становить цей об’єкт культурну та історичну цінність. У залежності від висновку спеціалістів ми будемо думати що робити далі. Поки що більше сказати не можу.

Михайло Потупчик також додає, що власники ділянки можуть і не пустити спеціалістів на територію.

— Щодо будівлі, яку демонтували, то вона не була історичною пам’яткою, тому спеціальні дозволи на її знесення не були потрібні, — говорить посадовець. — А от на проведення земляних робіт уже потрібен дозвіл від Міністерства культури, оскільки це історичний центр Вінниці.

Потупчик говорить, поки що порушень він не бачить, але його відділ почне вивчати які документи на які роботи є у власників.

— Якщо вони почнуть руками розбирати навіть ту кладку, яку знайшли, то порушень у цьому не буде, — каже він. — А от якщо це буде робити техніка, то без відповідного дозволу на наглядом спеціалістів у історичному центрі цього робити не можна.
 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі