Туве Янссон: за гонорари мати мумі-тролів купила собі острів

Джерело: Gazeta.ua

За її творами про мумі-тролів захищають дисертації, у різних куточках світу відкривають фан-клуби й тематичні кафе, сучасні письменники продовжують вигадувати історії про улюблених героїв.

9 серпня 105 років народилася Туве Маріка Янссон. Фінська художниця шведського походження, романістка, дитяча письменниця та ілюстраторка.

Янсон створила цілий мумі-світ у своїх повістях: "Комета прилітає", "Капелюх чарівника", "Мемуари Тата Мумі-троля", "Небезпечне літо", "Невидиме дитятко", "Тато і море" та ін. Загалом - 9 книг. Опис подій в усіх історіях Туве подавала в теперішньому часі.

Автор: фото з відкритих джерел

Мумі-тролі

Мумі-тролі

Перша книжка із серії про мумі-тролів вийшла друком у 1945 році і це була повість "Маленькі тролі і велика повінь". Янсон написала і проілюструвала цю історію у 1939 році. А от остання казка "Кінець листопада" датується 1970 роком. Літературному світу мумі-тролів Янсон присвятила 31 рік свого життя.

Зараз усі історії про мумі-тролів видаються по всьому світу разом з ілюстраціями Туве. В Україні авторські права на їх видання отримало львівське "Видавництво Старого Лева". Також видавництво видало книжки про мумі-тролів шрифтом Брайля.

Туве Янссон також брала участь у створенні музики для мумі-альбомів і мультфільмів. Ще за життя Туве Янсон дозволила іншим авторам складати книги про мумі-тролів.

На гонорари від книжок, коміксів, сувенірної продукції Туве змогла купити острів Клувхар у Фінській затоці, де жила зі своєю подругою, художницею Тууліккі Пієтіля.

Померла письменниця у віці 86 років у червні 2001 року.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі