105 років тому створили легіон Українських Січових Стрільців

Джерело: Gazeta.ua

Легіон Українських Січових Стрільців - УСС сформували з українських добровольців 6 серпня 1914-го. Військове формування виступило на боці Австро-Угорської імперії у Першій світовій війні.

На заклик міжпартійної організації в Західній Україні - Головної Української Ради очолюваної Костем Левицькимвідгукнулось 28 тис. добровольців. Загальні збори мали відбуватися у місті Стрий - тепер Львівської області. Туди змогли дістатися лише 10 тис. добровольців через те, що значну кількість українських міст захопили війська Російської імперії. Саме тоді тривала масштабна Галицька битва.

У Стрию перед українськими добровольцями свою промову зачитав сотник й у майбутньому організатор листопадового чину Дмитро Вітовський:

"Треба нам за всяку ціну вдержатися для української справи. Ми мусимо поборювати всі перешкоди на нашому шляху, що нас ждуть у майбутньому. Ми не сміємо зневірюватися, а мусимо виконати свій національний обов'язок, у цій війні, яку нам доручив наш нарід", - підіймав він бойових дух бійців.

З усіх добровольців які продовжували сходитись у Стрий австрійська комендатура сформувала 2.5 тис. бійців. Поляки та австрійці побоювались створення потужної української армії. Їх поділили на 10 сотень по 250 стрільців. Імператор Франц-Йосипвимагав принесення присяги Австро-Угорщині, але бійці змінили її текст присягнувши українському народу. Керівником бойової управи обрали соціал-демократа Володимира Старосольського. За хоругву бійці обрали прапор із зображенням Богдана Хмельницького.

Перший бойовий досвід військова організація отримала на карпатських перевалах, де протидіяла російським військам та донським козакам.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі