8 цікавих фактів про Мікеланджело

Джерело: UA Modna

За свою тривалу кар'єру скульптора, архітектора і художника Мікеланджело Буонарроті здобув майже міфічну славу та чисельних шанувальників не тільки в Італії та Європі, а й по всьому світі.

1. У підлітковому віці Мікеланджело жив та навчався в будинку одного з найважливіших заступників мистецтва в Європі Лоренцо Медічі. Саме тоді один з його суперників скульптор П'єтро Торріджано зламав йому ніс. Причиною бійки могла бути як і заздрість Торріджано так і поганий характер Мікеланджело.

2. Мікеланджело був надзвичайно вибагливий до мармуру, який він використовував для створення своїх скульптур, проте одну зі своїх найбільш відомих робіт статую Давида, Мікеланджело зробив з непотрібного та викинутого шматка мармуру. Брила граніту майже сорок років стояла без діла, перш ніж Мікеланджело взявся її обробити.

3. Мікеланджело працював для дев'яти різних католицьких понтифіків. Обсяг його робіт у Ватикані був величезний. Він включав все від оздоблення декоративних меблів в спальні папи та до розпису неймовірної стелі Сикстинської капели. 

Цікаві факти про Мікеланджело 1/1

4. Спочатку для роботи над Сикстинською капелою папа Юлій II вибрав Рафаеля. Та слава Мікеланджело в ті часи невпинно зростала і з ревнощів або гордості, Рафаель переконав папу найняти Мікеланджело замість нього, оскільки надіявся довести, що молодий Мікеланджело був лише скульптором і не міг виконати таку надскладну роботу. В кінцевому результаті, очевидно Рафаель був дуже розчарований.

5. Мікеланджело рідко підписували свої роботи та не любив будь-які формальні автопортрети, але стилізовані власні зображення він часто використовував у своїх роботах. Найвідомішим з таких специфічних автопортретів зображений на фресці «Страшний суд» на стіні Сикстинської капели, де святий Варфоломій тримає шкіру, обличчя якої дуже схоже на художника. Існує гіпотеза, що Мікеланджело зобразив цей момент Страшного суду, коли Христос вирішує долю самого художника.

6. Сьогодні мало кому відомо, що Мікеланджело є автором сотень віршів та сонет. Як говорять, талановита людина – талановита в усьому.

Цікаві факти про Мікеланджело 1/1

7. Мікеланджело був також визначним архітектором і присвятив багато років будівництву базиліки Святого Петра у Ватикані. Навіть після того, як він став занадто слабким, щоб регулярно відвідувати місця своєї роботи, він як і раніше контролював роботу з дому та відправляв креслення та ескізи бригадирам.

8. Скульптура залишилась його істинною любов'ю до кінця життя. Він не був одружений та не мав дітей, Мікеланджело так і помер працюючи у своїй домашній студії над його останньою роботою «П'єта» або «Оплакування Христа», яка зображує Ісуса на руках Діви Марії.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі