Пам'ятник дружби: для Статуї Свободи позувала вдова багатія

Джерело: Gazeta.ua

На острові Бедлоу у США перший камінь 40-метрового п'єдесталу Статуї Свободи заклали 5 серпня 1884 року.

Для Статуї Свободи позувала вдова багатія
З дня свого відкриття, статуя використовувалася як маяк.Фото: dailymail.co

 

У 1856 році французи задумали створити пам'ятник дружби до сторіччя перемоги у Війні за незалежність США. Скульптор Бартольді щойно повернувся із США – його захопив масштаб і природні дива цієї країни. Він вже уявляв собі майбутню статую як величезний 50-метровий маяк біля входу в гавань. За взаємною домовленістю Америка будує п'єдестал, а Франція – створює статую і встановлює її в США.

Огюст Бартольді заходився створювати гіпсову модель статуї свободи заввишки 11 метрів. Йому позувала 40-річна Ізабелла Бойєр – вдова виробника швейних машинок Ісаака Зінгера. У правій руці вона тримає факел, у лівій – скрижаль. На ньому написано "JULY IV MDCCLXXVI – 4 липня 1776", дата прийняття Декларації незалежності США. У паризькій майстерні скульптора на Монпарнасі десятки робітників під його керівництвом заходилися споруджувати 50-метрову статую. Інженер Гюстав Ейфель допоміг Бартольді розробити металеву арматуру цього витвору. Загальна вага міді, яку використали для відливу статуї, - 31 тонна, а загальна вага сталевої конструкції - 125 тонн.

Місце для статуї Свободи в нью-йоркській гавані - острів Бедлоу, де ще з початку XIX століття стояв форт у формі зірки. Знайти кошти на подальше будівництво допоміг видавець Джозеф Пулітцер (1847-1911). У своїй газеті New York World виділив кілька шпальт на підтримку збору пожертв

Статую у Парижі розібрали і частинами переправили через Атлантику в 214 величезних ящиках. Монумент офіційно відкрили через чотири місяці після прибуття останнього ящика - 28 жовтня 1886 року.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі