61 рік тому атомний човен вперше в історії досягнув Північного полюсу

Джерело: Gazeta.ua

Американський атомний підводний човен "Наутілус" вперше в історії під водою досягнув географічного Північного полюсу Землі 3 серпня 1958 року. Підводний човен, названий на честь вигаданого корабля з творів Жюля Верна, експлуатувалася протягом чверті століття і став першопрохідцем.

Атомна субмарина "Наутілус" збудована у 1954 році. Екіпаж складався з 13 офіцерів і 92 матросів. Човен був оснащений шістьма носовими 533-міліметровими торпедними апаратами і ніс на борту 24 торпеди.

"Наутілус" проминув Берінгову протоку, 1 серпня біля північного узбережжя Аляски занурився у воду. Зайшовши під лід, "Наутілус" спробував було спливти, проте напоровся на дрейфуючу крижину, серйозно пошкодивши єдиний перископ. 3 серпня 1958 року досягнув Північного полюса і без зупинки продовжив плавання в напрямку Ісландії. Це був перший в історії корабель, що досягнув полюса своїм ходом.

Корабель довжиною 97 метрів, міг розвивати швидкість до 20 вузлів. 3 березня 1980 року "Наутілус" після 25 років служби був виключений зі складу флоту. 20 травня 1982 го корабель було оголошено національним історичним пам'ятником. "Наутілус" відбуксирували в Гротон (штат Коннектикут). В музеї підводного флоту США, перший в світі атомний підводний човен можуть відвідати всі охочі.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі