Смертельний Головпоштамт: 30 років трагедії на Хрещатику

Джерело: ВВС

Тридцять років тому, 2 серпня 1989 року, на головній площі Києва обвалилися колони з балконом і накриттям над входом до Головпоштамту. Трагедія забрала життя 11 людей.

Згодом конструкцію на нинішньому Майдані Незалежності відновили і вона була епіцентром Помаранчевої революції та Євромайдану.

Трагедія сталась у середу о 16 годині 20 хвилин. В результаті обвалу загинули 11 осіб, з яких шестеро були гостями з Росії. Кількох людей вдалось врятувати.

Серед гостей з тодішньої РСФСР були двоє москвичів-молодят, один житель Нового Оскола, а троє - з Південно-Сахалінська.

Влада Києва тоді назвала офіційною причиною трагедії брак, допущений при будівництві приміщення в 1957 році. У 1989 році намагались перекласти всю провину на будівельників 50-х років.

Хоча тоді також лунали версії про недбалість і порушення правил будівельних робіт сучасників. Причиною обвалу міг стати ремонт: портик з масивним балконом та балюстрадою довго стояв у будівельному риштуванні. Працівники змінювали облицювальну плитку на колонах.

2 серпня будівельники перфораторами зрізали стару плитку і пішли на обід. Очевидці згадують, що йшов невеликий дощ, тому люди зібрались під поштою.

Спочатку завалилась крайня ліва колона і потягнула за собою решту конструкції.

Першими розбирати руїни та витягувати постраждалих кинулись перехожі та воїни-афганці, які саме цього дня святкували на Хрещатику День повітрянодесантних військ.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі