Пірат з Англії відкрив Гренландію

Джерело: Gazeta.UA

Англійський мореплавець Мартін Фробішер на 15 кораблях відправився на вивчення арктичної Канади 1 серпня 1578 року.

Мореплавець і пірат Мартін Фробішер здійснив три експедиції до берегів Північної Америки, досліджував північно-західну частину Атлантичного океану. Ще на початку 60-х років Фробішер зацікавився існуванням Північно-Західного проходу з Атлантики в Тихий океан з метою досягнення Китаю та Індії. Плавав у експедиції у пошуках золота. 1 травня 1578 року третя експедиція у складі 15 суден під керівництвом Фробішера вийшла в море з Гарвіча.

Експедиція мала заснувати поселення в нововідкритій країні – Гренландії і завантажити на борт кораблів 2000 тонн «золотої руди». 20 червня флотилія досягла прибережних вод Гренландії, де зустріла незліченні стада китів.

Повернувшись в затоку, Фробішер відмовився від заснування колонії, спішно відремонтував 13 суден. Завантажив на їх борт 1300 тонн «золотої руди» і в кінці серпня вирушив у зворотний шлях. До Англії він повернувся на початку жовтня.

Тут після ретельного руди встановили, що в них немає ані крихти золота. Фробішер так і не відкрив Північно-Західний прохід. Відмовившись від північних підприємств, Мартін Фробішер восени 1578 р. взяв участь у придушенні антибританського повстання в Ірландії.

Свою останню експедицію Фробішер здійснив у 1594 році до берегів півострова Бретань. Він був поранений і, повернувшись в Плімут, 15 листопада 1594 року помер.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі