У Польщі розшукують родичів в’язнів концтаборів, аби повернути їм особисті речі близьких

Джерело: Monitor Info

Кампанію, яка має на меті знайти родичів польських жертв німецьких концтаборів, аби повернути їм особисті речі їхніх близьких, розпочали освенцимський Міжнародний дім зустрічей молоді (MDSM) і архів у Бад Арользен, де вони зберігаються.

Ельжбєта Пастернак з MDSM інформує, що в архіві в Бад Арользен зберігаються близько 3 тис. предметів, які належать переважно полякам – в’язням німецьких таборів.

Пастернак сказала, що громадська акція #StolenMemory (#украденаісторія) цього року розпочалася в Польщі. Раніше її провели, зокрема, в Греції та країнах Бенілюксу. У Польщі першим до акції підключилося місто Гостинь, потім до неї долучилися Краків і Гданськ.

«У Освенцимі ми розпочинаємо пошуки сімей жертв, аби передати їм предмети з таборів Дахау і Ноєнгамме. Оскільки архів у Бад Арользен не має умов для їхнього зберігання та консервування, вони хочуть повернути їх родичам», – сказала Ельжбєта Пастернак.

Елементом акції є також виставки плакатів, на яких зображені предмети, які ще не передали родичам жертв німецьких таборів, а також речі, котрі вже передані сім’ям. Першу експозицію відкрили 12 липня в Гостині. У вересні подібні презентації побачать жителі Освенцима і Каркова, а потім Гданська. У наступному році її прийме Музей Аушвіцу.

«У Освенцимі ми шукатимемо осіб із наших околиць, тобто із Західної Малопольщі та Сілезії», – сказала Ельжбєта Пастернак.

Першим в’язнем, родичів якого шукають учасники освенцимської частини акції, є Вальдемар Ровінський. Німці депортували його 14 червня 1940 р. до Аушвіцу в першому конвої поляків. Після нього залишилося вічне перо і годинник.

Ровінський народився 14 вересня 1923 р. в селі Поромбка Бендзінського повіту. Батьків його звали Чеслав і Марія. Відомо, що вони переселилися до Хожова під кінець 20-х або на початку 30-х років ХХ століття. Жили, найімовірніше, на вулиці 11 Листопада, 6.

«Батько, Чеслав Ровіснкьйи, був поліціянтом. Вальдемар був учнем чоловічої гімназії № 868 імені Святого Станіслава Костки у Хожові. Його арештувало гестапо, і 14 червня 1940 р. він з першим конвоєм політичних в’язнів із тюрми в Тарнові був перевезений до Аушвіцу. Отримав тюремний номер 621. Вальдемар загинув 3 травня 1945 р. в Любецькій затоці під час бомбардування корабля «Cap Arcona», – розповіла Ельжбєта Пастернак.

MDSM шукає інформації, яка допоможе знайти членів сім’ї Вальдемара Ровінського. Можна звертатися за телефоном: (33) 843-21-07, e-mail: pasternak@mdsm.pl.

Міжнародний дім зустрічей молоді відкрили у грудні 1986 р. з ініціативи німецької організації «Акція «Символи покаяння» та за співучасті влади Освенцима. Інституція проводить зустрічі та дискусії, скеровані на подолання бар’єрів воєнного минулого та розбудову порозуміння між молоддю різних країн.

Міжнародний центр нацистських переслідувань у Бад Арользен має архів, у якому зберігаються документи жертв і тих, хто вижив. Всього в ньому є документи щодо 17,5 млн осіб.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі