Центральний парк Ковеля 50 років тому. Ретросвітлини

Джерело: Ковельpost

 Цікаву ретроспективу забудови парку культури і відпочинку у Ковелі пропонує Сергій Товкач

«Повоєнний Ковель, відбудовуючи знищене війною не залишав поза увагою і паркове господарство. У квітневі дні 1955 року місцева преса писала: «Багато декоративних та фруктових дерев за післявоєнні роки посаджено і в нашому місті. Незабаром зазеленіє молодий парк по вулиці Калініна [йдеться про нинішній парк імені Лесі Українки – авт.]… У минулі роки трудящі нашого міста нарікали на відсутність саджанців. В цьому році виконком міськради врахував потреби і зараз зелене господарство має для реалізації 12 тисяч саджанців фруктових і 5 тисяч декоративних дерев. Перетворити наше місто в квітучий, розкішний сад – справа честі всіх трудящих».

Через 64 роки місцева влада вирішила вкотре реконструювати традиційне місце відпочинку ковельчан. Безумовно, ледь не двадцять тисяч саджанців дерев нинішній міськвиконком, на відміну від повоєнного часу, не «потягне». Плани суттєво інші.

Судячи з проектної візуалізації, перевага меншою мірою надається зеленим насадженням, аніж брукуванню ледь не половини паркової території.

Як виглядало місце, нині презентоване Палацом учнівської молоді [в роки III Рейху - Deutsches kino (німецьке кіно); в радянські часи - Кінотеатр імені Івана Франка - авт.] та парком - хронологічно подаємо нижче.

Споруда з арковими вікнами правіше кінотеатру на фото травня 1944 року - в радянський період Дієтична їдальня, а нині реконструйований Orange...»



Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі