Історія унікальної картини XVII століття

Джерело: Gazeta.ua

Картина італійця Мартіно Альтамонте "Битва під Парканами" розміром 8 на 9 м висить у Золочівському замку на Львівщині. Художник малював її 10 років разом із картиною "Битва під Віднем".

Автор: Оксана Княжик

Картину намалював Мартіно Альтамонте для польського короля Яна Собеського

Картину намалював Мартіно Альтамонте для польського короля Яна Собеського

"Польський король Ян ІІІ Собеський запросив Мартіно Альтамонте намалювати цю картину, щоб відтворити панораму битви під Парканими, яка відбулась 9 жовтня 1683-го, — каже наукова співробітниця музею Наталія Дзядик. - Для українців ця битва важлива тим, що там перебувало значно більше українських козаків, ніж під Віднем. Один із козацьких загонів очолював Семен Палій. Ян Собеський писав, що саме завдяки військовій майстерності козаків були здобуті перемоги над турками.

Через неповний рік після битви Ян ІІІ Собеський організував святкування перемоги у Жовкві. Згодом художник там же малював картину.

"Король запросив послів, урядовців. Тоді навколо замку виставили трофеї, здобуті у битві під Віднем і під Парканами. Альтамонте все це бачив, тому зробив собі багато замальовок та ескізів, які потім використав при створенні цих картин. Малював їх олійними фарбами".

Всередині 90-х ХVII століття картини вже були у Жовківському костелі Святого Лаврентія".

Автор: Оксана Княжик

В Золочівському замку на Львівщині полотно висить з 2012 року

В Золочівському замку на Львівщині полотно висить з 2012 року

" В 40-х роках ХХ століття польську громаду Жовкви виселили до Польщі, костел закрили. Його почали використовувати як склади. Картини там і залишились. В 60-х роках, коли мистецтвознавець Борис Возницький почав працювати у Львівській галереї мистецтв, то здійснював експедиції закинутими храмами і церквами і знайшов цю картину в жахливому стані. В 70-х роках приїхали її забрали", - Дзядик.

Картину законсервували і зберігали в фондах до 2005-го, аби на неї не впливали шкідливі чинники.

"Польські музейники тоді запропонували спробувати її реставрувати і забрали 2 картини на реставрацію до Варшави до 2011 року. Наші українські реставратори винайняли великий зал, щоб їх розстелити на підлозі. Очищали від забруднень, розчистили авторське зображення, а там, де були втрати, за фотографіями відновлювали".

Після завершення реставрації картини були на виставці у Варшаві, а потім 2012-го повернулися в Україну до фондів галереї.

"В 90-х, коли реставрували великий палац замку і відновлювали планування як у XVII столітті, Борис Возницький вже тоді запланував, де саме висітиме ця картина. Він знав, що колись її таки відреставрують і повісять у Золочівському замку. Щоб повністю її розгорнути, наказав розібрати частину перекриття замку між першим і другим поверхом. 2012-го на День Конституції 28 червня "Битву під Парканами" розмістили у тому місці, де й запланував Возницький".

Картина "Битва під Віднем" розміщена в Олеському замку. Роботи схожі між собою, бо ті самі учасники і полководець Ян ІІІ Собеський.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі