День Архангела Гавриїла: історія та прикмети

Джерело: Народна правда

Сьогодні, 26 липня, православна церква відзначає День Архангела Гавриїла, якого шанують як одного з семи головних ангелів. Ім’я Архангела Гавриїла кілька разів згадується в Священному Писанні як вісника Божого.

Приводом для становлення святої дати стала дата освячення в ХVII столітті храму, який спорудили у Константинополі на честь Гавриїла.

Архангел Гавриїл, зокрема, надихав пророка Мойсея при написанні Книги Буття, звіщав пророкові Даниїлу про прийдешню долю єврейського народу, повідомив Діві Марії про те, що у неї народиться Син Божий.День Архангела Гавриїла: історія та прикмети великого свята

За переказами, Архангел Гавриїл постійно охороняв Діву Марію. Приміром, він з’явився до її чоловіку Йосипу, і попередив про задум Ірода винищити немовлят, велівши бігти в Єгипет разом з немовлям і Богородицею. Приходив Гаврило і до самого Ісуса, коли той молився в Гетсиманському саду.

День Архангела Гавриїла: історія та прикмети великого свята

Що не можна робити в День Архангела Гавриїла

Селяни вірили, що в цей день архангел Гавриїл сходить з небес у вигляді золотого світла, який благословляє хлібні колоски. Однак, незважаючи на те, що в цю пору люди проводять багато часу за врожаєм, 26 липня в полі працювати заборонено, інакше архангел буде карати за це блискавкою або пожежею.

День Архангела Гавриїла – прикмети

В цей день за погодою передбачали, якою буде осінь — відсутність опадів обіцяла гарну і теплу осінь. Якщо ж 26 липня починалися рясні дощі — боялися, що урожай пропаде.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі