Їхали півроку: 26 липня 1908 завершились перші навколосвітні автоперегони

Джерело: Gazeta.ua

У Парижі 26 липня 1908 року завершилися перші навколосвітні автоперегони. Стартували 12 лютого 1908 року на Таймс-сквер у Нью-Йорку, їх називали "Великі перегони Нью-Йорк – Париж".

Участь брали шість екіпажів. Франція виставила три – на автомобілях De Dion-Bouton, Motobloc і Sizaire-Naudin, по одному німці – на Protos, італійці – на Brixia-Zust й американці – на Thomas Motor Company.

"Ці перегони нарешті доведуть надійність автомобілів як безпечних і витривалих транспортних засобів для широкого кола споживачів. Їх більше не розглядатимуть лише як об'єкти розваг високого масштабу виключно для багатіїв" - писали у газетах про захід.

Водії з Нью-Йорка дісталися тихоокеанського узбережжя США. На пароплаві доплили на Аляску. Далі Беринговою протокою потрапили в Азію, перетнули Сибір і через всю Європу доїхали до Парижа. Поїздка зайняла 6 місяців.

Німці першими досягли Парижа. Чотирма днями пізніше фінішували американці на Thomas Flyer. Італійці відстали від лідерів на 2 місяці. Але при підведенні підсумків німецька команда була оштрафована на 30 днів за використання поїзда для транспортування машини.

Перемога дісталася американцям - водію Джорджу Шустеру. Водій став зіркою, але продовжував працювати в механіком на автомобільному заводі. Йому дали приз - $1 тис.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі