332 роки тому Івана Мазепу обрали гетьманом

Джерело: Gazeta.ua

На військовій раді на річці Коломак 48-річного Івана Мазепу 25 липня 1687 року козаки обрали гетьманом.

Іван Степанович Мазепа народився 20 березня 1639 в селі Мазепинці під Білою Церквою. Вчився в Києво-Могилянському колегіумі, потім — в єзуїтському колегіумі у Варшаві. Прийнятий при дворі польського короля Яна Казимира. Перейшовши до козаків, Мазепа поступив на службу до гетьмана Дорошенка і дослужився до звання генерального писаря.

Осаула Івана Мазепу підтримували не всі козаки. Він користувався підтримкою старшини, заручився підтримкою московської царівни Софії і її фаворита Василя Голіцина. Росіянини підтримали Мазепу на виборах. На Раді присутні були 800 кінних і 1,2 тис. піших козаків. Старшина, яка стояла в перших рядах, вигукнула ім'я Мазепи - так він був обраний гетьманом.

У 1708 році він перейшов на бік противника Московської держави в Північній війні — шведського короля Карла XII, майже за рік до його розгрому московською армією. За виступ проти московського царя його позбавили титулів і нагород, які він отримав в Російській імперії. Російська Православна Церква зрадила Мазепу анафемі. 2 вересня 1709 року Іван Мазепа помер у маленькому селі Варниця під стінами Бендерської фортеці.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі