Олена Огнєва – відомий сходознавець, тибетолог

Олена Огнєва – відомий сходознавець, тибетолог Фото: колаж Олександра Котиса
  1. Новина відноситься до:

24 липня святкує своє 75-ліття одна із найвідоміших волинезнавців, книги, дослідження та великі справи, якої знають далеко за межами нашого краю, а масштаби її наукових праць вражають і повинні бути гідно оцінені сучасниками, зокрема, нами земляками.

Олена Огнєва – відомий український сходознавець, тибетолог, авторитетний фахівець в галузі джерелознавства, книгознавства, мистецтвознавства, музеєзнавства та етнографії Східної Азії та України, талановитий педагог та музейник.

Олена Дмитрівна народилася 24 липня 1944 р. в абхазькому містечку Ґулріпші неподалік від Сухумі в сім’ї службовців.

Після закінчення середньої школи в 1961 р. вона назавжди пов’язала своє життя із Сходом та історією, адже стала студенткою східного факультету Ленінградського державного університету. Студентську практику вона проходила в Монголії. Після вишу Олена розпочала працювати бібліотекарем, стажистом-дослідником та старшим лаборантом в Інституті сходознавства Академії наук. Потім була аспірантура, робота науковим працівником Музею народів сходу в Москві, а пізніше у відділі рукописів Інституту сходознавства Академії наук Таджикистану.

 

Тибет

 

В 1980 р. Олена Дмитрівна захистила кандидатську дисертацію на тему “Тибетський середньовічний трактат з історії образотворчого мистецтва”. Науковим керівником був знаний індолог Григорій Бонгард-Левін.

В 1984 р. Олена Огнєва переїхала до Луцька, де її родина вже жила з 1953 року. У нашому місті вона спершу розпочала працювати у Волинському краєзнавчому музеї на посаді наукового співробітника відділу фондів, і вже в 1999 р. була провідним науковим співробітником.

В 1992 р. Олену Огнєву включили до складу Вченої ради інституту сходознавства ім. А. Кримського АН України.

В 1996 р. Олена Огнєва очолила кафедру гуманітарних та загальноосвітніх дисциплін інституту економіки і менеджменту.

Вона є авторкою кількох сотень наукових та науково-популярних публікацій в колективних монографіях, енциклопедичних виданнях, наукових збірниках, пресі, зокрема “Ігор Стравінський і Україна”, співавтор каталога-довідника “Прижиттєві документи і матеріали Лесі Українки та родини Косачів”, “Музей І.Стравінського в Устилузі” та ін. Олена Огнєва є автором сценаріїв телефільмів про Ігоря Стравінського.

 

 Олена Огнєва

 

Дослідниця присвятила багато свого часу вивченню творів буддійського мистецтва та перекладам тибетської літератури європейськими мовами.

Олену Дмитрівна також дуже цікавить Волинь та її відомі постаті, зокрема, Леся Українка, Ігор Стравінський, про що свідчать наукові праці, виставки та виступи на конференціях. Вона організувала в Луцьку виставки “Театр Лесі Українки”, “Ігор Стравінський та Схід”.

Сьогодні Огнєва Олена Дмитрівна є членом обласного товариства краєзнавців, Заслуженим працівником культури України, Лауреатом обласної мистецької премії ім. І. Стравінського. У 2013 ж році дослідниця була нагороджена премією ім. А. Кримського НАН України за цикл праць під загальною назвою “Східний вектор”.

Олена Дмитрівна була біля витоків створення кафедри археології та джерелознавства історичного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки в 1990-х роках, де розпочала роботу на посаді доцента. З 2008 р. працює на новоствореній кафедрі документознавства і музейної справи того самого факультету (тепер СНУ імені Лесі Українки) на посаді доцента.

Своїми спогадами про знайомство із ювіляркою поділилась колега Валентина Надольська, доцент кафедри документознавства і музейної справи, кандидат історичних наук: «З Оленою Дмитрівною познайомилася, коли прийшла працювати на кафедру археології та джерелознавства Волинського державного університету імені Лесі Українки. Згодом – спільна робота на новоствореній кафедрі документознавства і музейної справи. Вважаю, що мені особисто, викладачам історичного факультету, студентам надзвичайно поталанило спілкуватися, вчитися, набиратися життєвої мудрості у цієї непересічної людини. Багато що вражає в Олені Дмитрівні: енциклопедичні знання практично у всіх галузях гуманітаристики (і це не лише наука, але й література, кіно, театр та ін.), надзвичайна любов до своєї справи (сходознавство, дослідження – це одночасно робота і невід’ємна частина її життя), інтелігентність та скромність (вона з тих, хто постійно працює, реалізує цікаві проекти, а не займається пустослів’ям та псевдонаукою). Олена Дмитрівна відкрила для волинян ім’я Ігоря Стравінського, розробила експозицію музею композитора в Устилузі. Дослідниця атрибутувала десятки буддистських, тибетських пам’яток. Її праці відомі далеко за межами України. Це лише дещиця зі зробленого. Нехай буде ще багато творчих задумів, задоволення від отриманих результатів! Вітаю Олену Дмитрівну з ювілеєм!!! Многії літа, любові, щастя і добра Вам!!!».

 

 

Колеги з кафедри документознавства і музейної справи факультету історії, політології та національної безпеки СНУ імені Лесі Українки долучаються до привітань з нагоди ювілею Олени Дмитрівни. Бажають іменинниці довголіття, міцного здоров’я, благополуччя, добра, любові і тепла у серці, нових перемог та успіхів, реалізації планів і здійснення мрій!!! Вони безмежно вдячні Олені Дмитрівні за її душевне тепло, життєву мудрість і невичерпний оптимізм! Мають надію, що попереду в іменинниці ще багато історичних відкриттів та нових цікавих книг про Волинь.

P.S. Наукова біографія дослідниці настільки багата, що заслуговує вже не однієї автобіографічної книги, тому в наступних публікаціях будемо продовжувати знайомити наших читачів із відкриттями та цікавими дослідженнями Олени Огнєвої.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі