Волинь на листівках часів Першої світової

Джерело: Монітор Волинський

Протягом Першої світової війни фотографи австро-угорської та німецької армій зробили на Волині багато знімків, завдяки яким ми сьогодні можемо дізнатися про те, як виглядав наш край у ті часи.

Перша світова війна, яка розпочалася 105 років тому, була однією з найстрашніших в історії людства, адже супроводжувалася величезною кількістю жертв. Вже з самого початку територія України опинилася в центрі військових дій. Сотні тисяч жителів нашого регіону були мобілізовані в армії з обох боків фронту. Мирне населення часто було змушене покидати рідні домівки, втікаючи від війни. У 1915–1917 рр. активні бойові дії проходили на волинській землі. І хоча відносини між австро-угорськими й німецькими військами з одного боку та місцевим населенням з іншого були складними, образ німецького солдата далеко не відповідав тому стереотипу, який намагалася створити влада царської Росії. Серед військових австро-угорської та німецької армій було багато інтелігенції, яка, як правило, служила у військових штабах або тилу. Були серед неї історики, археологи, мистецтвознавці та етнографи. На малюнках військових художників ми натрапляємо на надзвичайно цікаві сюжети з волинськими краєвидами. Служили на фронтах Першої світової також фотографи, як нікому не відомі аматори, так і видатні митці, які займалися фотографією ще задовго до початку війни.

Саме в період Першої світової війни відбулося значне вдосконалення фототехніки, компактні фотоапарати зробили фотомистецтво масовим і загальнодоступним, тому для солдатів «окупаційних» армій воно не було чимось захмарним і неосяжним. Крім того, в німецькій армії знімки часто використовували для воєнних цілей, передусім для розвідки. Періодично проводили аерофотозйомку з позицій ворожої армії, а також міста і села. Також багато військових, маючи на руках фотоапарати, могли зафіксувати, окрім сцен військового життя, побут місцевого населення, та робити пейзажні і фотонатурні знімки. Сьогодні багато світлин, зроблених військовими фотографами-аматорами часто в одному екземплярі, є унікальними документами, що дозволяють побачити втрачені пам’ятки архітектури та відкрити невідомі сторінки історії Першої світової війни.

Крім аматорів, звичайно, було багато професійних фотографів, які працювали в польових видавництвах і друкарнях військових частин. На основі відзнятого на місцях фотоматеріалу вони видавали велику кількість поштових листівок для своїх солдатів, які часто отримували їх безплатно.

Надзвичайний професіоналізм, неперевершене вміння вибрати сюжет, динаміка фотознімків були притаманні видавництву братів Хохландів із Кенігсберга «Verlag Gebrüder Hochland». Фотограф видавництва А. Кюлевіндт настільки вміло обирав ракурс, що банальне болото чи поле в поєднанні з динамікою сюжету на листівці виглядало цікаво й захопливо.

1 wojna sw 8

Австро-угорська залізнична комендатура на кінцевій станції Погіньки на трасі Луцьк–Ковель в очікуванні прибуття поїзда. Видавництво братів Хохландів, Кенігсберг, 1917 р.

1 wojna sw 9

Знищена будівля біля лінії фронту у Свидниках (нині Ковельський район). Видавництво братів Хохландів, Кенігсберг, 1917 р.

1 wojna sw 10

Відпочинок біля церкви в селі Стобихва (нині Камінь-Каширський район). Видавництво братів Хохландів, Кенігсберг, 1917 р.

Велику кількість листівок із краєвидами Волині підготували теж видавництва «Буг-Армія», «Др. Тренклер & Ко» з Лейпціга та інші.

Найбільше листівок на волинську тематику з’явилося у видавництві Карла Харбауера (діяло в 1912–1929 рр.). Карл Харбауер отримав дозвіл на заснування фірми 5 березня 1912 р. і вже 29 березня 1912 р. його видавництво розпочало діяльність. До 1922 р. воно знаходилося у Відні і славилося активною роботою, особливо під час Першої світової війни. Головними напрямками видавництва були військові, політичні, юридичні, історичні та кримінальні твори. Кар’єра Карла Харбауера як офіцера яскраво відображена у продукції видавництва, основну частину якої становили книги на військову тематику.

Значну частину діяльності підприємства Карла Харбауера в роки Першої світової війни займало виготовлення листівок для потреб австро-угорської армії. На замовлення військового видавництва, що діяло при польовому книжковому магазині 4-ї гвардійської армії 340-ї польової пошти, в 1916–1917 рр. була виготовлена велика серія із кількох тисяч фотолистівок із зображеннями краєвидів міст і сіл, розташованих майже на всій лінії східного фронту від Західної Галичини до Північного Полісся. Значна кількість листівок представляла Волинь.

1 wojna sw 11

Волинські біженці на ковельському вокзалі. Видавництво Карла Харбауера, Відень, 1916 р.

1 wojna sw 14

Вокзал у Ковелі. Від’їзд генерала-фельдмаршала, головнокомандувача австро-угорської армії, австрійського ерцгерцога Фрідріха. Видавництво Карла Харбауера, Відень, 1916 р.

1 wojna sw 15

Вокзал у Ковелі. Король Саксонії Фрідріх-Август ІІІ відвідує німецькі війська на Волині. Видавництво Карла Харбауера, Відень, 1916 р.

1 wojna sw 20

Вокзал у Ковелі. Видавництво Карла Харбауера, Відень, 1916 р.

1 wojna sw 21

Ковель. Сад при офіцерському казино. Видавництво Карла Харбауера, Відень, 1916 р.

1 wojna sw 22

Вулиця Луцька у Ковелі. Видавництво Карла Харбауера, Відень, 1916 р.

1 wojna sw 23

Ковель. Магазини на вулиці Луцькій. Видавництво Карла Харбауера, Відень, 1916 р.

Із видавництвом Карла Харбауера тісно співпрацювала спілка фотографів Ф. Й. Маріка та Душніка (їхні імена нам не відомі) – чеське видавництво, що під час Першої світової війни виготовляло листівки в основному для потреб австро-угорської армії. Пізніше Ф. Й. Марік працював окремо, а також робив фото для видавництва Карла Харбауера.

1 wojna sw 18

Австро-угорський бронепоїзд на Волині. Фото Ф. Й. Маріка, 1916 р.

1 wojna sw 1

Парад із нагоди прибуття імператора Вільгельма ІІ у Володимирі-Волинському. 6 жовтня 1916 р.

1 wojna sw 2

Візит імператора Вільгельма ІІ в армійську групу генерала Георга фон дер Марвіца біля Володимира-Волинського. 1916 р.

1 wojna sw 3

Прибуття імператора Австро-Угорщини Карла І у Володимир-Волинський. 1917 р.

1 wojna sw 4

Володимир-Волинський. Єврейський квартал. 1917 р.

1 wojna sw 5

Володимир-Волинський. Польовий госпіталь у гарнізонній церкві. 1917 р.

1 wojna sw 6

Володимир-Волинський. Улани з конфіскованими тваринами. Видавництво «Welt-Press-Photo», 1916 р.

1 wojna sw 7

Прибиральник на вулиці Устилузькій у Володимирі-Волинському. 1916 р.

1 wojna sw 12

Єврейський базар у Ковелі. Видавництво «Berlin W9», 1916 р.

1 wojna sw 13

Генерал-фельдмаршал Пауль фон Гінденбург у Ковелі. Видавництво 
«Berlin W9», 1916 р.

1 wojna sw 24

Ковель. Млин на річці Турії. 1917 р.

1 wojna sw 17

Ковель. Італійські військовополонені на ремонтних роботах на залізниці. 
18 квітня 1917 р.

1 wojna sw 16

Голоби. Солдатський буфет у палаці. 5 липня 1917 р.

1 wojna sw 19

Австро-угорська повітряна куля на Волині в районі Стохода. 1916 р.

Опрацьовуючи цей текст, автор спирався на такі видання: 1) М. Дзей, С. Федонюк, В. Літевчук «Від серця до серця. Волинь у поштовій листівці початку ХХ століття». – Луцьк, 2008. 2) Владимир Лиходедов «Беларусь через фотообъектив немецкого солдата 1915–1918». – Минск, 2008. 3) Віктор Літевчук «Луцьк у старовинній листівці, гравюрі та фотографії». – Луцьк, 2012.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Віктор ЛІТЕВЧУК

Коментарі