Перший критий ринок звели за гроші цукрового магната

Джерело: Gazeta.ua

У Києві вище керівництво міста та краю 16 липня 1912-го урочисто відкрили Бессарабський критий ринок. Він побудований в 1910-1912-х за гроші цукрового магната Лазаря Бродського.

Бессарабська площа раніше була пусткою – тут стояла застава і закінчувалося місто, також тут була кінна поштова станція. У першій половині XIX ст. формується стихійний ринок, із яким пов'язують сучасну назву площі. Купці приїжджали переважно з південних губерній і Бессарабії.

1834-го київська влада затвердила "Положення про облаштування Києва". Київський цукровий магнат Лазар Бродський заповідає 500 тис. рублів на будівництво ринку. Проте за умови, що муніципалітет постійно виплачуватиме 4,5% цієї суми на користь благодійних установ, якими він опікувався.

1908-го провели конкурс проектів, перше місце посів польський архітектор Генріх Гай – автор варшавського критого ринку і будинків у Мінську. Будівельні роботи під керівництвом підрядника Лейзера Гугеля розпочалися 1909-го.

На ринку було побудовано: 31 зовнішній магазин, ресторан і велика торгівельна зала з місцями для торгівлі м'ясом, салом, ковбасою, 88 місць – для збуту зелені й овочів, молочних продуктів, хліба, 27 місць для продажу риби. Щомісяця чистий прибуток ринку складав 10-12%, і на той час це була досить вагома рентабельність.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі