Стародавні мореплавці перетинали океан на човнах

Джерело: Gazeta.ua

57 днів тривала експедиція норвезького мандрівника-дослідника Тура Гейердала (1914-2002) на очеретяному човні "Ра-2". На човні, зробленого без жодного сучасного інструмента команда із восьми чоловік досягли берегів Барбадосу 12 липня 1970 року.

17 травня 1970 року розпочалася одна з найвідоміших експедицій - з марокканського міста Сафі (Північна Африка) вийшов папірусний човен "Ра-2". На борту були 8 людей з різних країн. Експедиція має підтвердив гіпотезу Тура Геєрдала про можливості стародавніх трансокеанських контактів - що стародавні мореплавці могли перетнути зі сходу на захід Атлантику.

Очолював команду 55-річний норвежець Тур Геєрдал - мандрівник, дослідник культури та походження народів світу. Попереду лежав складний шлях через Атлантичний океан. Подорож на "Ра-2" стала третьою експедицією Геєрдала після плавання на "Кон-Тікі" і "Ра". Усі три судна були копіями стародавніх човнів.

"Ра-2" будували болівійські індіанці аймара з озера Тітікака. Зробили його з папірусу за стародавньою технологією. Судно вийшло 12 м завдовжки, 5 м завширшки. У товщину мало 2 м. На парусі намалювали червоне сонце – символ бога Ра. 5700 км від марокканського міста Сафі до берегів Барбадосу, Вест-Індія, подолали за 57 днів, ішли під вітрилом. Зараз "Ра-2" стоїть у музеї в норвезькій столиці Осло.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі