Дату будівництва Карлового мосту вирахували астрологи

Джерело: Gazeta.ua

9 липня 1357 року о 5 годині 31 хвилині король Чехії Карл IV (1316— 1378) в Празі заклав перший камінь у мості через Влтаву. До сьогодні Карлів міст не потребує капітального ремонту, його лише реставрують.

Два попередні мости, які жителі будували для з'єднання лівого і правого берега річки Влтава, були змиті повенями. Карл перед його будівництвом звернувся до астрологів. Вони вирахували, у який рік, день та о котрій годині потрібно закласти міст, аби він стояв вічно. Карл дочекався визначеного часу і поставив перший камінь у 1357 році. Міст побудований із богемського піщанику. Аби розчин був міцнішим, муляри нібито додавали до нього курячі яйця.

Будівельні роботи закінчили на початку XV ст. Довжина мосту — 516 м, ширина — 10 м. Його захищають три башти і прикрашають 30 статуй і скульптур. Їх поставили близько 1700-го. До 1841 переправитися через Влтаву в Празі можна було тільки через Карлів міст.

Карлів міст з'єднує собою берега Влтави. Довгий час він служив для проїзду шановних монархів з королівського палацу в Град. А ось якщо по ньому проходили або проїжджали прості піддані, то з них стягувалася певна плата.Тут проводилися ярмарки і влаштовувалися лицарські турніри. У 1974 році владою було прийнято рішення зробити Карлів міст пішохідним.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі